Mënyra se si keni lindur ndryshon fuqinë e vaksinave

Mënyra se si keni lindur ndryshon fuqinë e vaksinave

Mënyra se si lindim, me prerje cezariane ose lindje natyrale, ndryshon mënyrën se si sistemi ynë imunitar reagon ndaj vaksinave, sugjeron një studim skocez dhe holandez.

Foshnjat e lindura në mënyrë natyrale kishin dyfishin e nivelit të antitrupave mbrojtës të prodhuar pas vaksinave të fëmijërisë.

Studiuesit thanë se ndryshimi ishte shkaktuar nga llojet e baktereve të mira, të cilat kolonizojnë trupin tonë në lindje.

Dhe ndërsa foshnjat me prerje cezariane marrin mbrojtje, mund të kenë nevojë të plotësohen me probiotikë ose vaksina shtesë.

Nëse keni lindur në mënyrë natyrale atëherë mikrobet e para që hasni janë ato që jetojnë në vaginën e nënës. Një prerje cezariane ju vendos në një rrugë tjetër, pasi ata kolonizatorët e hershëm të trupit tuaj janë insekte që jetojnë në lëkurën e njerëzve ose në spital ose në shtëpi.

Studiuesit në Universitetin e Edinburgut, si dhe në Spitalin Spaarne dhe në Qendrën Mjekësore Universitare të Utrechtit në Holandë  gjurmuan mikrobiomet e zorrëve të 120 foshnjave deri në moshën një vjeçare.

Rezultatet e publikuara në revistën Nature Communications treguan nivele më të larta të specieve Bifidobacterium dhe Escherichia coli (vetëm disa lloje të E. coli janë të rrezikshme) te fëmijët e lindur në mënyrë vaginale.

Ata thanë se këto baktere të dobishme po çonin në rreth dyfishin e niveleve të antitrupave në përgjigje të vaksinave pneumokokale dhe meningokokale. Vaksinat e tjera duke përfshirë gripin dhe BCG për tuberkulozin tashmë janë treguar të ndikuara nga mikrobioma.

Doktor George Savva, në Institutin Quadram Bioscience tha se ishte një studim relativisht i vogël dhe se do të nevojiteshin kërkime të mëtejshme përpara se të ishte e sigurt për të nxjerrë përfundime të qëndrueshme.

EMISIONET