Stresi dhe ankthi forcojnë tumoret dhe dobësojnë shërimin

Stresi dhe ankthi forcojnë tumoret dhe dobësojnë shërimin

Tumoret jo vetëm që ushqehen me emocione negative, por edhe i “shfrytëzojnë” ato për t’u mbrojtur nga sulmet e sistemit imunitar që përpiqet ta ndalojë atë.

Kjo është arsyeja pse stresi, ankthi dhe depresioni mund të komprometojnë rezultatin e trajtimeve të imunoterapisë, duke i bërë ato më pak efektive dhe trajtimi i gjendjes emocionale bëhet po aq thelbësor sa përdorimi i terapive të tjera.

Këtë e demonstron një studim i kryer nga Instituti Holandez i Kancerit në Amsterdam dhe i publikuar së fundmi në revistën Nature Medicine.

Rezultatet do të diskutohen me rastin e edicionit të nëntë të Imunoterapisë dhe Urës së Melanomas, një ngjarje e dyfishtë ndërkombëtare e cila do të përfundojë sot në Napoli dhe që do të presë autorin e veprës, Christian U. Blank.

“Studimi nga kolegët holandezë konfirmon qartë ekzistencën e një lidhjeje të ngushtë midis gjendjes emocionale dhe psikologjike të një pacienti me kancer dhe përgjigjes imune, edhe kur ‘përforcohet’ nga trajtime specifike të imunoterapisë”, komenton Paolo Ascierto, president i Institutit Kombëtar të Kancerit IRCCS.

Stresi mund të nxisë rritjen dhe elasticitetin e tumorit, si nëpërmjet prodhimit të një sërë hormonesh (siç është kortizoli) të cilat ‘ e ushqejnë atë, si duke nxitur krijimin e një mikromjedisi të favorshëm për përhapjen e metastazave ashtu edhe duke ‘dobësuar’ dhe ‘bashkëthyer’ qelizat e sistemit imunitar.

Prandaj, mbështetja psikologjike që nga fillimi i procesit të trajtimit mund të ketë një funksion të trefishtë: nga njëra anë mund të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientit, nga ana tjetër mund të reduktojë ‘ushqimin’ e tumorit dhe nga ana tjetër mund të mbështesë dhe mbrojnë përgjigjen ndaj trajtimeve të imunoterapisë”.

Prandaj është thelbësore që gjendja emocionale dhe psikologjike e pacientit të mos neglizhohet, por duhet të merret parasysh nga të gjithë. synimet dhe qëllimet janë pjesë integrale e procesit të trajtimit. 

EMISIONET