Universiteti i Harvardit heq kopertinën prej lëkure njeriu nga një libër i 1800-s

Universiteti i Harvardit heq kopertinën prej lëkure njeriu nga

Universiteti i Harvardit thotë se pronari i parë i librit të një romancieri francez ia mori lëkurën një pacienteje femër të vdekur pa pëlqimin e saj dhe për këtë ai tha se do të heqë kopertinën e bërë nga lëkura, nga një libër i shekullit XIX, sipas ”The Guardian”.

Libri, i quajtur ”Des Destinées de l’Ame” (”Fatet e shpirtit”), është mbajtur në Bibliotekën Houghton të universitetit që nga vitet 1930, por tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare në vitin 2014 kur testet konfirmuan se kopertina ishte prej lëkure njeriu.

Universiteti tha se ”pas studimit të kujdesshëm, angazhimit dhe shqyrtimit të palëve të interesuara, do të heqim lidhjen e lëkurës dhe do të punojmë me autoritetet për të përcaktuar një disponim përfundimtar në respekt të këtyre mbetjeve njerëzore”.

Libri u shkrua nga Arsène Houssaye, një romancier francez, në mesin e viteve 1880 si një meditim mbi natyrën e të pasurit një shpirt dhe jetën pas vdekjes.

Pronari i parë i vëllimit, mjeku francez Ludovic Bouland, më pas e lidhi librin me lëkurë njeriu.

Harvardi tha se Bouland mori lëkurën nga një paciente femër e vdekur në një spital ku ai punonte, pa pëlqimin e saj.

Kjo histori shqetësuese, të cilën Harvardi e quajti “të mbushur me etikë”, e bëri universitetin të vendoste të heqë lidhjen e lëkurës.

“Siç mund ta imagjinoni, kjo ka qenë një rrethanë e pazakontë për ne në bibliotekë dhe ne kemi mësuar shumë kur arritëm në vendimin tonë”, tha Tom Hyry, një arkivist në Bibliotekën Houghton, në një pyetje dhe përgjigje të lëshuar nga Harvard duke njoftuar vendim për heqjen e librit nga biblioteka e tij.

Në të kaluarën, studentët e Harvardit të punësuar në koleksionet e faqeve në bibliotekë i nënshtroheshin një rituali të turbullt ku atyre iu kërkua të merrnin librin pa u thënë se ishte i mbuluar me mbetje njerëzore.

Konfirmimi i lidhjes së çuditshme të librit në vitin 2014, në atë kohë, u trajtua gjithashtu në një mënyrë më të butë nga Harvardi.

Universiteti e quajti zbulimin “lajm të mirë për adhuruesit e bibliopegjisë antropodermike, bibliomanë dhe kanibalë njësoj”. Bibliopegjia antropodermike është praktika e lidhjes së librave në lëkurën e njeriut, diçka që gëzonte një valë popullariteti në shekullin XIX, por që ka ndodhur të paktën që nga vitet 1500.

EMISIONET