"Libani mes trazirave", çelet ekspozita që i bën jehonë të kaluarës dhe të tashmes së zymtë

Një shtëpi e shkatërruar nga lufta në Bejrut është shndërruar në një muze ku janë ekspozuar se fundmi arkivat e të kaluarës së trazuar të Libanit me përshkrimet artistike të së tashmes së tij të zymtë. Aty shfaqen negativët e filmave dhe shënime nga vitet para luftës civile të Libanit 1975-1990,  me pasoja edhe sot.

"Libani mes trazirave", çelet ekspozita që i bën

Një ekspozitë që evokon të shkuarën e trazuar të Libanit është çelur në një shtëpi të shkatërruar nga lufta në Bejrut, e kthyer në muze.

Aty shkrihen arkivat e të shkuarës me përshkrimet artistike të së tashmes të zymtë të Libanit për të portretizuar një vend me sa duket në trazira të përhershme.

Pjesët e prera të gazetave, negativët e filmave dhe shënimet nga vitet para luftës civile të Libanit 1975-1990 tregojnë një histori të korrupsionit të qeverisë, grevave të sektorit publik dhe protestave të studentëve.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Ato shfaqen krahas fotove bashkëkohore, pamjeve video dhe instalimeve artistike që ilustrojnë Libanin e sotëm, mes paralizës politike dhe krizës ekonomike.

"Është e çuditshme ndonjëherë të shpjegosh atë që po përjetojmë pa e ditur se çfarë ka ndodhur në të kaluarën," tha drejtoresha e ekspozitës Delphine Abirached Darmency.

"Bejruti po vuan, ne po vuajmë," shtoi ajo, duke argumentuar se shumica e problemeve të Libanit i ka rrënjët në epokën e shkuar.

"Libani mes trazirave", çelet ekspozita që i bën

Ekspozita lindi pjesërisht nga zbulimi i arkivave të miliarderit të ndjerë Jean Prosper Gay-Para, i cili zotëronte klubin e famshëm të natës “Les Caves du Roy” dhe konsiderohet gjerësisht si një simbol i epokës së artë të Libanit para luftës civile.

“Ato mendje të sëmura, të fiksuar pas parave”, shkruan Gay-Para për elitën politike të vendit, në një tekst të ekspozuar në muze. Përveç materialit arkivor, shfaqja përmban instalacione nga artistë të rinj libanezë.

Më shumë se tre dekada pas luftës shkatërruese civile, Libani po zhytet nga një krizë financiare që ka parë rritje të varfërisë.

Bejruti mbetet gjithashtu i plagosur nga shpërthimi i një grumbulli nitrat amoniumi në vitin 2020 që vrau më shumë se 200 njerëz.

"Libani mes trazirave", çelet ekspozita që i bën

EMISIONET