"Ginevra de' Benci" një nga kryeveprat e Leonardo da Vinçit

"Ginevra de' Benci" një nga kryeveprat e Leonardo da

Ajo nuk ka kurrfar lidhje me kryeveprën e kryeveprave të Leonardos, Mona Lisa, por shpirtja e një mjeshtri, peneli i hollë dhe përshkueshmëria emocionale, janë si bashkuese në këtë mosngjashmëri ashtu edhe të njëshpirtshmin përjetim.

Sepse nën nënporen pesëshekullore të këtij jetësimi është syri dhe zemra e një ritmi të potershëm të Rilindjes së Artë italiane.

Nën këto kolorit të zbehur, nga koha më shumë se paleti i ngjyrave të mjeshtrit, dallojmë fijëzat e holla të asaj përçueshmërie drite dhe përjetimi, mëtimi dhe shenjtërimi që ky vigan la si shkrepëtima në qeillin e artit, nën të cili altari ynë i besimit lutet dhe predikon.

Një tjetër nga veprat më të hershme të Leonardos është ky portret i mrekullueshëm i bukuroshes legjendare fiorentine Ginevra de' Benci, i cili ndoshta është pikturuar rreth viteve 1478-1480, përsëri në vaj dhe tempera në një panel plepi.

Bukuria e saj është e kapur mirë, por në terma konvencionale, me një çehre uniforme dhe idealiste dhe modelim të cekët të tipareve.

Detajet në gjethet pas saj janë të përpikta, dhe pamja e peizazhit të largët premtues, deri në reflektimin e saktë optik.

Gjatë viteve 1470, Leonardo po zhvillonte një interes të thellë për optikën, duke u shtrirë përtej atij që shpesh gjendet tek piktorët e mëdhenj.

Ginevra de' Benci (1457-c 1520) me sa duket u admirua shumë në një mënyrë oborrte nga diplomati dhe humanisti venecian Bernardo Bembo, i cili mendohet se e ka porositur këtë portret, me shumë gjasa kur jetoi në Firence midis viteve 1478-80, ndoshta si një dhuratë për Ginevra.

Pajisja personale e Bembo është pikturuar në pjesën e pasme të panelit; ai ishte babai i studiuesit dhe poetit Pietro Bembo, më i njohur sot për shkronjat e quajtura për nder të tij.

EMISIONET