Dashuria, epshi dhe jeta: Historia e Kama Sutra-s, jo vetëm si katalog pozicionesh se*si, por si filozofi e trajtimit të emocioneve dhe ndjenjave

Dashuria, epshi dhe jeta: Historia e Kama Sutra-s, jo vetëm si katalog

Historia e Lashtë

Kama Sutra erdhi për të rrëmbyer një interesim të një auditori në rritje, sepse seksi dhe epshi, pasioni dhe ndjenja, me progresin shoqror u shndërruan në përmbytje të përbindshme që rrëzun çdo pengesë, shembën çdo digë. “Sex: A Bonkers History” eksploron se si sjellja seksuale gjatë shekujve ka formësuar qytetërimin në mënyra që ne vetëm tani kemi filluar t'i zbulojmë.

Kur shumica e njerëzve mendojnë për Kama Sutra, imazhet e çifteve në ekstazë të endura rreth njëri-tjetrit si gjevrek njerëzor vijnë në mendje. Por e vërteta është se ky tekst i nderuar nga koha është shumë, shumë më tepër sesa thjesht një pararendës i lashtë i Gëzimit të Seksit.

Një udhëzues për jetën dhe dashurinë

E shkruar në sanskritisht, gjuha e shenjtë e hinduizmit, Kama Sutra ( 'Parimet e Dashurisë' ) është një tekst i përhapur që mbulon të gjitha aspektet e romancës, joshjes dhe lumturisë. Seksi është vetëm një komponent i kësaj përmbledhjeje filozofike. Dhe, larg nga përqendrimi në përshkrimet e zbukuruara të çifteve në çift, Kama Sutra origjinale nuk përmbante as ilustrime.

Duke përfshirë shtatë libra, teksti është jashtëzakonisht i detajuar, duke përfshirë gjithçka, nga mënyra se si të dalloni nëse dikush ju duket tërheqës dhe si të flirtoni, deri te dinamika e martesës dhe e jetës familjare. Kur teksti trajton seksin, ai merr një vështrim shumë të afërt në ndërlikimet më të vogla të aktit, duke analizuar pothuajse në mënyrë forenzike gjithçka, nga mënyra se si trupat ndërthuren, te tingujt që dalin të dashuruarit ndërsa janë në grahmat e pasionit.

Kategoritë e ndryshme të rënkimeve janë paraqitur me kujdes, duke përfshirë 'ulërimën' , 'lëmimin' , 'vajtimin' dhe 'ulërimën' . Në të vërtetë, shkrimtari na kujton me mençuri se 'të qarat si ato të pëllumbave, qyqeve, pëllumbave jeshilë, papagajve, bletëve, morave, patave, rosave dhe thëllëzave janë opsione të rëndësishme për t'u përdorur në rënkime' .

Shkrimtari është po aq kërkues kur bëhet fjalë për përshkrimin e pozicioneve seksuale, duke përmendur një variacion të dukshëm 'rrëshqanorët binjakëzues' dhe në një moment duke përshkruar se si 'kofshët përdoren si një palë darë' .

Ndërsa u shkrua mijëra vjet më parë, Kama Sutra është gjithashtu jashtëzakonisht mendjehapur, progresive dhe nuk ka frikë nga kufizimet sfiduese sociale. Ka seksione të tëra se si të kryeni tradhti bashkëshortore, duke përfshirë strategjitë për joshjen e partnerëve të njerëzve të tjerë. Teksti diskuton gjithashtu marrëdhëniet e të njëjtit seks dhe diskuton njerëzit që sfidojnë normat gjinore dhe mishërojnë një 'natyrë të tretë' .

Duke folur për këtë aspekt të librit për BBC-në, udhëheqësi i Kama Sutra-s , Ëendy Doniger thekson se si 'idetë e tij për gjininë janë çuditërisht moderne... dhe stereotipet e tij të natyrave femërore dhe mashkullore janë papritur delikate. Ai gjithashtu zbulon qëndrimet ndaj edukimit dhe lirisë seksuale të grave, dhe pikëpamjet jogjykuese mbi aktet homoseksuale, që janë jashtëzakonisht më liberale se ato të teksteve të tjera në Indinë e lashtë.'

Origjina e tekstit

Ne nuk e dimë saktësisht se kur u shkrua Kama Sutra , megjithëse përgjithësisht besohet se daton diku në shekullin e 3-të. Autorësia i atribuohet filozofit indian Vatsyayana, jeta e të cilit është pothuajse një mister i plotë për ne, megjithëse mendohet se ai ka jetuar dhe punuar në qytetin e lashtë indian të Pataliputra, i quajtur tani Patna.

Në tekst, shkrimtari e përshkruan veten si një 'student fetar' i cili është 'i angazhuar tërësisht në soditjen e Hyjnisë' . Kjo nënkupton se shkrimtari i atij që u bë i njohur si 'libri i pistë' më i famshëm i historisë ishte në fakt një beqar.

Shfaqja në Perëndim

Gjatë shumë shekujve që nga konceptimi i saj, Kama Sutra u përqafua si një pjesë thelbësore e kanunit letrar indian, me botime të ilustruara që u përpunuan me dashuri gjatë epokës së Perandorisë Mughal. Por si kaloi nga një vepër e diturisë ezoterike aziatike në një pjesë të përhershme të peizazhit kulturor pop global – e ribotuar, riinterpretuar dhe parodizuar pafundësisht?

Kjo mund t'i nënshtrohet kryesisht përpjekjeve të eksploruesit dhe shkrimtarit viktorian Sir Richard Burton. Një nga studiuesit orientalistë më me ndikim të kohës, aventurat e tij përfshinin udhëtimin për në Mekë ndërsa ishte i maskuar si një pelegrin mysliman dhe ecjen drejt Liqeneve të Mëdha Afrikane.

Shkrimet e tij të bollshme përfshinin tabu-shkatërrime ndaj seksualitetit. Për të dhënë vetëm një shembull, ai kishte një prirje për regjistrimin e madhësive të penisit të meshkujve në pjesë të ndryshme të botës. Pra, nuk është çudi që ai u magjeps nga Kama Sutra , duke bashkëpunuar me studiuesit indianë Bhagëan Lal Indraji dhe Shivaram Parashuram Bhide për të prodhuar një version në gjuhën angleze në 1883.

Një ndikim i qëndrueshëm

Shfaqja e Kama Sutra në Mbretërinë e Bashkuar ishte një veprim i guximshëm, duke pasur parasysh se sa të rrepta ishin ligjet e turpësisë viktoriane. Për të anashkaluar mendjemadhësinë e kohës së tij, Burton e printoi librin 'vetëm për qarkullim privat' , nëpërmjet një organizate të krijuar që ai e quajti Shoqëria Kama Shastra e Londrës.

Ndikimi i tij kulturor ishte pothuajse i menjëhershëm. Në të vërtetë, libri u piratua gjerësisht në epokën e vonë viktoriane, me botimet bootleg shpesh duke hequr çdo referencë për vetë Burton. Ndikimi dhe legjenda e tij u rritën në mënyrë eksponenciale kur u botua 'zyrtarisht' në Britani dhe SHBA në vitet 1960, pikërisht në kohën që përkonte me revolucionet seksuale dhe kulturore që po përhapeshin në të gjithë Perëndimin.

Një artefakt ikonik i epokës së 'dashurisë së lirë' , libri ka pasur një domethënie gjithnjë në ndryshim për studiuesit: si një përshkrim magjepsës i zakoneve shoqërore të lashta indiane, si një traktat proto-feminist dhe - në lidhje me botimin e Burton - si një pjesë historike e shkrimit orientalist viktorian.

Sigurisht, për sa i përket njerëzve të zakonshëm dhe konsumatorëve të kulturës pop, Kama Sutra do të jetë përgjithmonë një emërtim për shfrytëzimet ambicioze të dhomës së gjumit. Ndërsa teksti sigurisht që lexohet më shumë se sa lexohet në të vërtetë, trashëgimia e tij mund të shihet në çdo gjë, nga filmat artistik tek filmat pornografikë te – ndoshta në mënyrë të pashmangshme – një markë kryesore prezervativësh.

Kjo është një vështrim përtej spektakolares së ilustrimit përmes imazheve dhe trajtimit të kësaj filozofie vetëm si një katalog të pozicioneve të marrëdhënies seksuale. I ideuar dhe i kompozuar si një bibël e pasionit Kama Sutra është gjendur e keqpërdorur dhe e keqtrajtuar, por jo e injoruar, nëse ajo ka qenë dhe mbetet vetëm për sa shumë të interesuar i qasen asaj.

Nga Sky HISTORY - Përgatiti: Albert Vataj

EMISIONET