Krifca: 24 milionë euro mbështetje për gratë fermere

Krifca: 24 milionë euro mbështetje për gratë fermere

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca ka zhvilluar sot një takim me gra dhe përfaqësuese të realiteteve rurale, të ardhura nga çdo cep i Shqipërisë në kuadër të 8 Marsit.

Në hollin e MBZHR-së, gjatë këtij takimi Krifca tha se, “shumë konsiderojnë që bujqësia dhe puna në fshat janë aktivitete të cilat i përkasin burrave. Por unë jam e bindur se shtylla mbi të cilën është ndërtuar bota rurale, shpina mbi të cilën mbështetet, është ajo e një gruaje”.

Ajo tha se, “sipas USAID sot në botë 60-80% të sigurimit ushqimor garantohet nga gratë. Dhe përsëri nga ne gratë kërkohet më shumë. Na japin më me vështirësi rolin tonë në vendimmarrje, mjafton t’ju them se mbi 90% e ministrave të Bujqësisë në Europë, janë burra”.

Krifca u shpreh se, “janë bërë padyshim përpjekje titanike nga forca socialiste me ndryshime ligjore duke siguruar kuota te barazisë gjinore, duke mundësuar më shumë pjesëmarrje të gruas në politikë, përfaqësim në vendimmarrje, në qeverisje vendore e qendrore duke u shndërruar Shqipërinë në vendin e dytë në botë me përfaqësinë më të lartë të grave në qeverisje”.

Ministrja theksoi se, “për të zgjeruar përfaqësimin e gruas në biznes e sipërmarrje, kemi ndërtuar politika që të mund t’i japin përparësi grave ruale. Kështu me programin IPARD janë mbështetur 137 gra fermere me një buxhet prej 24 milionë euro”.

Krifca u shpreh se, pas produkteve të certifikuara “Made in Albania” qëndrojnë duart e grave dhe përkujdesja e tyre.

Gjithashtu ministrja u ndal dhe tek kthimi i vajzave në tokën e të parëve, duke i shndërruar kullat e tyre ato në destinacione agroturistike, të cilat kthejnë jo vetëm shpresën në komunitet por sjellin dhe një ndikim ekonomik pozitiv.

Ajo gjithashtu tha se vajzat duke bashkëpunuar me brezin e vjetër mbajnë gjallë traditën e kulinarisë të zonave nga vijnë.

“Nëse ti je vajzë e re, që punon me nënën tënde dhe keni krijuar një ndërmarrje të vogël glikosh dhe reçelrash, jo vetëm ke rritur të ardhurat ekonomike të familjes tënde, por ke trashëguar dhe mbajtur gjallë traditën kulinare shekullore të zonës nga ku vjen”, u shpreh ministrja.

Ministrja e mbylli fjalën e saj duke i cilësuar gratë heroina të heshtura dhe të palodhura, si dhe shtyllën kurrizore të ekonomisë sonë rurale.

Në aktivitet foli edhe Nerlina Kuqi nga ferma e patateve në Divjakë, e cila ka në administrim tokën e familjes në fshatin Gur. Nerlina është një sipërmarrëse që dëshiron ta zgjerojë aktivitetin e saj në biznes dhe një nga objektivat madhorë që ka është që fermën e saj të prodhimit ta kthejë në agroturizëm për të nxitur zhvillimin e zonës ku ajo jeton dhe punon.

Po ashtu, e mori fjalën edhe Marjana Koceku u vlerësua në fushën e agroturizmit. Marjana është rikthyer në kullën e të atit të saj në Dukagjin dhe e ka restauruar ndërtesën duke e kthyer kullën në një bujtinë, ku pret turistë nga e gjithë bota, ndër ta shumë anglezë, gjermanë dhe nordikë.  Gjithashtu ajo menaxhon një blog, ku promovon zonën e Dukagjinit dhe agroturizmin e saj për të tërhequr vizitorë.

Në këtë aktivitet, u vlerësuan me certifikatë mirënjohjeje disa gra, të përzgjedhura vetë nga komunitetet e tyre, shoqatat e prodhuesve, blegtorëve apo të agroturizmit.

Certifikatë vlerësimi në fushën e agroturizmit mori Marie Shkjau, Pukë, Sabina Sina – konservuese frutash dhe perimesh (reçel), Deshira Balika, në Paskuqan për bletarinë,Ina Murataj në Blegtori.

Certifikatë vlerësimi në fushën e prodhimit bujqësor mori Liri Miho, certifikatë vlerësimi në fushën e Peshkimit mori Elona Isai, certifikatë vlerësimi për profesoret e UBT;  Prof. Dr. Lumturi Papa | Përgjegjësja e Departamentit të Shkencave Zooteknike,  Prof. Vjollca Ibro | Profesoreshë në fakultetin e Bujqësisë dhe Mjedisit.

EMISIONET