Zbulohet e vërteta, çfarë qëndron pas fotos së maces gjarpër që bëri xhiron e botës

Zbulohet e vërteta, çfarë qëndron pas fotos së maces

Për dy javët e fundit, një imazh i një maceje me njolla të zeza dhe të verdha në trupin e saj ka bërë xhiron e rrjeteve sociale.

Teksti shoqërues i saj thotë se është një 'mace gjarpër', 'specia më e rrallë e maces në Tokë' e cila jeton në 'rajonet e vështira për t'u aksesuar të pyjeve të Amazonës'.

Postimet në Facebook, Twitter dhe TikTok kanë mijëra shpërndarje, teksa ndjekësit kanë hapur një debat nëse është e vërtetë apo jo.

Epo, rezulton se foto nuk është e vërtetë, siç konfirmoi krijuesi i postimit origjinal, një rus i quajtur Alex Vasilev.

“Me sa kuptoj unë, për krijimin e tij është përdorur një sistem inteligjence artificiale, të cilin nuk e di, sepse nuk munda ta gjeja autorin e vizatimit”, tha ai për MailOnline.

"Me sa duket, një mace e zakonshme dhe një imazh i një gjarpri rizoforë janë përdorur për të krijuar macen Amazoniane."

Një gjarpër rizoforë njihet gjithashtu si 'gjarpëri i maces me unaza ari' dhe është vendas në Azinë Juglindore.

Ajo është kryesisht e zezë, por ka shirita tërthor të verdhë përgjatë gjatësisë së trupit të saj, duke i dhënë asaj të njëjtën ngjyrë si macja në imazhin e z. Vasilev.

Është më i madhi nga speciet e gjarpërinjve të maceve, i quajtur si i tillë për shkak të bebëzave të tyre të vendosura vertikalisht që ngjajnë me sytë e maceve.

Konfirmimi i mëtejshëm se kafsha në imazhin viral nuk ishte e vërtetë erdhi nga Dr Andrew Kitchener, kuratori kryesor i vertebrorëve në Muzetë Kombëtare të Skocisë dhe një ekspert në macet e egra.

“Macja gjarpër nuk ekziston dhe nuk është përshkruar shkencërisht”, tha ai për MailOnline.

“Fotografia” tregon ndoshta një mace të Amerikës së Jugut të gjinisë Leopardus (ndoshta një margay, Leopardus wiedii), së cilës i është dhënë një ndërrim i rrobave.

"Sigurisht që mund të ketë lloje të reja macesh që presin zbulimin në Amerikën e Jugut, por kjo nuk është një prej tyre."

Z. Vasilev zbuloi imazhin e të ashtuquajturës mace gjarpëri kur po pastronte fotot nga telefoni i tij dhe e ngarkoi atë në Facebook më 8 mars me një mbishkrim: 'Serpens catus (macja gjarpër) është specia më e rrallë e maces në Tokë. 

“Këto kafshë jetojnë në rajone të vështira për t'u arritur të pyjeve tropikale të Amazonës, dhe për këtë arsye ato janë studiuar relativisht dobët.

EMISIONET