Vjedhja e të dhënave në Facebook, gjobitet gjiganti i teknologjisë

Vjedhja e të dhënave në Facebook, gjobitet gjiganti i

Meta Inc. do të duhet të paguajë gjobën prej katër milionë eurosh të vendosur në Facebook nga Autoriteti i Mbrojtjes së të Dhënave Personale të Republikës së San Marinos në vitin 2019 për shpërndarjen, të cilësuar si të paligjshme, të të dhënave personale të rreth 12,700 qytetarëve të San Marinos.

Kompania e Mark Zuckerberg kishte apeluar në Gjykatë dhe më pas në Gjykatën e Apelit të San Marinos duke besuar në anulimin e dispozitës së Garantuesit të Privatësisë Titan. Apeli që u gjykua i papranueshëm me vendimin nr. 3 të datës 25 janar 2023 të Gjykatësit të Apelit të San Marinos. Prandaj, sanksioni është i zbatueshëm.

Historia e të dhënave të 533 milionë përdoruesve të Facebook-ut të “vjedhura” nga hakerat dhe të shpërndara në mënyrë të panevojshme në rrjet ka marrë fund. Gjyqtarja e Apelit të San Marino Valeria Pierfelici vendosi të "pajtohet me Autoriteti që sasia e madhe e të dhënave të marra nga palët e treta dhe vëllimi i trafikut të gjeneruar duhet të ishin njohur menjëherë si një anomali e rrezikshme dhe duhet të kishte shkaktuar mekanizma parandalues ​​dhe mbrojtës që synojnë shmangien e kryerjes së çdo veprimi potencialisht të dëmshëm për konfidencialitetin e të dhënave të personave që i bashkohen partneritetit virtual". 

"Kalimi përfundimtar i këtij sanksioni është i rëndësishëm jo vetëm sepse për herë të parë njihet një cenim i kësaj rëndësie, por sepse garantuesi i një shteti të vogël sanksionoi gjigantin teknologjik, i cili në me rastin e mbrojtjes së konfidencialitetit të të dhënave personale të vetëm 12,700 qytetarëve të San Marinos. 

EMISIONET