Stop Genocidit të detit/ Tirana e 99 qytete në mbrojtje të së drejtës të shpëtimit të emigrantëve në det

Stop Genocidit të detit/ Tirana e 99 qytete në mbrojtje të

100 qytete të botës mes të cilave dhe Tirana janë bashkuar në nismën e thirrur nga qytetet Palermo e Postdam, në mbrojtje të të drejtave të emigrantëve që përmes detit mbërrijnë çdo ditë në brigjet e Europës.

Stop Genocidit të detit/ Tirana e 99 qytete në mbrojtje të

Në qytetin e Palermos kryetarët e Bashkive të 100 qyteteve të Evropës janë bashkuar në konferencën "Nga deti në qytet", e lançuar në nivel ndërkombëtar një vit më parë në ditën botërore të Emigrantëve e që sivjet mbërrin me një propozim konkret për institucionet e Bashkimit Europian.

"T'i jepet fund genocidit të detit të emigrantëve klandestinë. Shpëtimi i tyre të mos jetë më frut i rastit, por të jetë një proces i koordinuar evropian, për të shpëtuar jetë njerëzore e për të shpëtuar emigrantët nga trafiku i qenieve njerëzore."

Të pranishëm në Palermo nën mikpritjen e kryetarit të Bashkisë së këtij qyteti, Leoluca Orlando, janë homologët e tij nga Tirana, Postdam, Marsilia, Dyseldorf, Athinë, Amsterdam, Paris, Barcelonë, Valencia, Tunisi, Flensburg, Villeuarbanne, Lampeduza, Reggio Calabria, Bergamo, Bologna, Monaco di Baviera, Augusta, Pozzallo, Manheim etj.

Stop Genocidit të detit/ Tirana e 99 qytete në mbrojtje të

"Janë të gjitha qytete të bashkuara nën kulturën e mikpritjes e që kërkojnë të sensibilizojnë Bashkimin Europian që deri më sot ka mbetur indiferente përballë një teme epokale", është shprehur kryetari i Bashkisë së Palermos, Orlando.

Propozimi i 100 kryetarëve të Bashkive, që do të mbërrijë në tavolinën e Presidentit të Parlamentit Europian, Davide Sassulo e të kryekomisioneres Ursula Von Der Leyen është që shpëtimi i emigrantëve në det të jetë një mision e një shërbim civil për të mbrojtur jetë njerëzore, të jetë një operacion i ngjashëm me atë europian i njohur si "Mare Nostrum", por i bazuar në të drejtat civile, me përfshirjen e shoqërisë civile, aktivistëve vullnetarëve e autoritet lokale të vendeve kufitare e ato mikpritëse.

Stop Genocidit të detit/ Tirana e 99 qytete në mbrojtje të

Ndërsa në Europë diskutohet e debatohet se kush vend duhet të strehoj azilkërkuesit, në Palermo, 100 kryetarët e Bashkive, mes të cilëve dhe kryebashkiaku i Tiranës, z. Erjon Veliaj, firmosin një propozim konkret; "Nga deti në qytet, një mision civil për të mbrojtur e shpëtuar jetë njerëzore."

Në ditën e parë të kësaj konference, u zhvillua një vizitë në anijen humanitare Sea Eye 4. e cila shpëton cdo ditë me qindra jetë njerëzish në Mesdhe e që prej disa ditësh është e bllokuar në Portin e Palermos për shkak të kontrolleve administrative të autoriteteve italiane.

"Ndërsa shteti italian vonon me burokracitë, në Mesdhe vdesin çdo ditë me qindra emigrantë, shprehet kryetari i Bashkisë së Palermos, Leoluca Orla do. Do ta kemi të vështirë t'ua shpjegojmë nipërve tanë se ç'po ndodh, Vini dorë në koshiencën tuaj e stop genocidit të detit", u shpreh ai.

"Kosto ekonomike e një udhëtimi klandestinë me anije është trefish më i shtrenjtë se një çmimi i një bilete avioni në biznes klas, e ky proces është një trafik me jetë nejrzish".

Duhen korrridore humane për azilkërkuesit e një politikë mikpritëse solidariteti e respekti për të drejtat njerëzore"

Në ditën e dytë të konferencës "From the sea to the city", do të firmoset memorandumi i përbashkët i 100 kryetarëve të Bashkisë i cili do t'i dorëzohet krerëve të institucioneve europiane.

EMISIONET