Palestina kritikon parimet e Netanyahut për pasluftën në Gaza

Palestina kritikon parimet e Netanyahut për pasluftën në Gaza

Palestina kritikoi të premten planin e kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu pasi lufta në Gaza të përfundojë.

Netanyahu i ka propozuar kabinetit një plan për kontroll të plotë të pakufizuar të sigurisë izraelite mbi Gazën dhe mbylljen e agjencisë UNRWA si pjesë e planit të tij kur të përfundojë lufta në Gaza.

Në një deklaratë, Ministria e Jashtme palestineze hodhi poshtë me forcë “ajo që media izraelite i referohej si parime të Netanyahut për Gazën e pasluftës”.

Deklarata i konsideroi parimet “një njohje zyrtare të ripushtimit të Rripit të Gazës dhe vendosjes së kontrollit izraelit mbi të”.

Ministria e Jashtme i quajti komentet e Netanyahut një “plan për të zgjatur luftën e gjenocidit kundër popullit palestinez dhe një përpjekje për të fituar më shumë kohë për të zbatuar planin e zhvendosjes”.

Ajo gjithashtu i përshkroi ato si “një manovër e hapur që pengon përpjekjet e SHBA dhe ndërkombëtare që synojnë marrëveshjet e armëpushimit dhe shkëmbimit të të burgosurve, zgjidhjen e konfliktit dhe krijimin e një shteti palestinez”.

Izraeli pushtoi Rripin e Gazës në 1967 dhe në 2005 u tërhoq në mënyrë të njëanshme prej tij në atë që u bë i njohur si “Plani i Shkëputjes”, i cili u vu në veprim më 15 gusht 2005 dhe përfshinte evakuimin e të gjitha vendbanimeve dhe kolonëve nga enklava në Izrael.

Izraeli ka goditur Rripin e Gazës që nga një sulm ndërkufitar i 7 tetorit nga grupi palestinez Hamas. Lufta izraelite që pasoi ka vrarë më shumë se 29,410 njerëz dhe ka shkaktuar shkatërrim masiv dhe mungesë të gjërave të nevojshme. Rreth 70,000 njerëz janë lënduar.

Rreth 1200 izraelitë besohet të jenë vrarë në sulmin e Hamasit, ndërsa mbi 200 u kthyen në Gaza si pengje.

Lufta izraelite në Gaza ka shtyrë 85% të popullsisë së territorit në zhvendosje të brendshme mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60% e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Një vendim i përkohshëm në janar urdhëroi Tel Aviv-in të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

EMISIONET