Kina jep "dritë jeshile" për kultivimin e bimëve të modifikuara gjenetikisht

Kina jep "dritë jeshile" për  kultivimin e bimëve

Shteti kinez ka shpallur rregullat për provën e miratimit për kultivimin e bimëve të modifikuara gjenetikisht, në një përpjekje për të rritur sigurinë ushqimore .

Përpunimi i gjeneve, ose modifikimi i gjeneve të një bime për të ndryshuar ose përmirësuar performancën e saj, konsiderohet nga disa shkencëtarë si më pak i rrezikshëm sesa një mutacion gjenetik që përfshin transferimin e një gjeni të huaj te bima.

Udhëzimet e reja, të lëshuara nga Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale, vijnë në mes të një sërë masash që synojnë reformimin e industrisë së farës në Kinë, e parë si një hallkë e dobët në përpjekjet për të siguruar që ajo të mund të ushqejë popullsinë e botës.

Pekini kohët e fundit ka  miratuar një ndryshim në legjislacionin e tij për të mbjellat  e modifikuara gjenetikisht.

Projektrregullat parashikojnë që pasi bimët e inxhinieruara gjenetikisht të kenë përfunduar testet pilot, mund të kërkohet një certifikatë prodhimi, duke anashkaluar testet afatgjata në terren që kërkohen për miratimin e një fabrike të modifikuar gjenetikisht.

EMISIONET