Fermerët moldavë zhbllokojnë rrugën në kufi me Rumaninë

Fermerët moldavë zhbllokojnë rrugën në kufi me

Qasja në pikën kufitare Leuseni-Albita në kufirin Moldavio-Ruman është rivendosur dhe qarkullimi po rrjedh normalisht, njoftoi policia kufitare moldave.

Protestat e fermerëve filluan më 8 shkurt në rajonet jugore të Moldavisë. Duke filluar nga 10 shkurti, fermerë nga rrethet e tjera iu bashkuan protestave dhe nga 12 deri më 16 shkurt, protestuesit bllokuan zyrën doganore në Leuseni në kufirin me Rumaninë duke përdorur traktorë.

Kryeministri i Moldavisë Dorin Rechan deklaroi gjatë një takimi me fermerët më 20 shkurt se çdo prodhues drithi do të jetë në gjendje të marrë një kredi urgjente deri në 28,000 dollarë të garantuar nga shteti deri më 1 mars. Të mërkurën, diskutimet midis fermerëve dhe Ministrit të Bujqësisë supozohej të vazhdonin por nuk u realizua. Të enjten fermerët rifilluan protestën e tyre duke bllokuar rrugën.

Në janar, prodhuesit bujqësorë moldavë kërkuan që autoritetet të ndalonin tranzitin e drithit dhe farave vajore nga Ukraina në rrugë rrugore dhe të lejonin vetëm transportin hekurudhor. Fermerët ankohen për radhët e gjata të kamionëve në pikat kufitare moldave-rumune, shumica e të cilëve janë transit nga Ukraina, duke rezultuar në humbje të konsiderueshme financiare për fermerët.

EMISIONET