Demokratët e Senatit i bëjnë thirrje Biden dhe Kongresit të mbrojnë të drejtat federale të abortit

Demokratët e Senatit i bëjnë thirrje Biden dhe Kongresit të

Një grup demokratësh të Senatit i dërguan një letër Presidentit Biden të shtunën duke i kërkuar atij të ndërmarrë "veprime të guximshme" për të drejtat e abortit, një ditë pasi Gjykata e Lartë rrëzoi Roe kundër Wade, çështjen historike që legalizoi abortin në mbarë vendin.

Tridhjetë e katër senatorë nënshkruan letrën , e cila i bëri thirrje presidentit të "ndërmerrte veprime të menjëhershme" dhe "të përdorte fuqinë e plotë të qeverisë federale për të mbrojtur aksesin ndaj abortit në Shtetet e Bashkuara". Letra, e udhëhequr nga senatori Patty Murray nga Uashingtoni, theksoi urgjencën e çështjes, duke përmendur shtetet e shumta, ligjet e nxitjes së të cilave e kanë bërë tashmë të paligjshëm abortin dhe potencialin që shtetet e tjera të ndjekin me shpejtësi shembullin.

"Ne kemi nevojë që presidenti dhe të gjithë sekretarët e kabinetit të tij menjëherë të kenë plane të detajuara se çfarë mund të zbatojnë, në mënyrë që njerëzit të kenë informacionin që u nevojitet," tha në një intervistë, kryetarja e komitetit të shëndetësisë së Senatit. “Është frustruese sepse me këtë vendim në fuqi, tani është e domosdoshme që gratë të marrin informacionin që u nevojitet sot.”

Këtë muaj, para vendimit të gjykatës, më shumë se 20 demokratë të Senatit i dërguan Biden një letër duke i kërkuar atij të lëshonte një urdhër ekzekutiv që do të mbronte të drejtat e abortit dhe riprodhimit. Ata sugjeruan që qeveria federale mund të ndërmerrte hapa për të rritur aksesin në abortin me ilaçe dhe për të siguruar burime për njerëzit që kërkojnë kujdes për abortin jashtë shtetit, si kuponat e udhëtimit, midis veprimeve të tjera.

Me një Senat të ndarë në mënyrë të barabartë, demokratët kanë pak shpresë për veprim legjislativ mbi të drejtat e abortit, duke e lënë autoritetin ekzekutiv të presidentit, sado i kufizuar, si një nga rrugët e pakta në nivel federal për përpjekjet për të zbutur efektet e vendimit të gjykatës.

EMISIONET