Teleskopi hapësinor James Webb gati për të bërë histori

Teleskopi hapësinor James Webb gati për të bërë histori

Teleskopi më i madh hapësinor i konceptuar ndonjëherë është planifikuar të dalë në orbitë në orët e ardhshme.

Teleskopi hapësinor James Webb me vlerë 10 miliardë dollarë do të lëshohet në një raketë evropiane Ariane nga Guiana Franceze.

Është një projekt që ka marrë 30 vjet për t'u hartuar dhe ndërtuar dhe konsiderohet si një nga përpjekjet madhështore shkencore të shekullit të 21-të.

Qëllimi i Webb do të jetë të përpiqet të imazhojë yjet dhe galaktikat e para që shkëlqejnë në Univers.

Ai do të ketë gjithashtu fuqinë për të hetuar atmosferat e planetëve të largët për të kërkuar gazra që mund të lënë të kuptohet për praninë e jetës.

Për të arritur në hapësirë, Webb duhet së pari t'i mbijetojë një ngjitjeje 27-minutëshe në atë që është, në fakt, një shpërthim i kontrolluar.

"Webb është një mision i jashtëzakonshëm," tha administratori i agjencisë amerikane të hapësirës Bill Nelson.

"Është një shembull i shkëlqyer i asaj që ne mund të arrijmë kur ëndërrojmë për gjëra të mëdha. Ne e kemi ditur gjithmonë se ky projekt do të ishte një përpjekje e rrezikshme. Por, sigurisht, kur doni një shpërblim të madh, zakonisht duhet të merrni një rrezik të madh. "

Teleskopi James Webb mban emrin e një prej arkitektëve të programit Apollo Moon dhe agjencitë hapësinore të SHBA-së, Evropës dhe Kanadasë, të cilët janë të gjithë partnerë në projekt.

Misioni i Webb është të bazohet në zbulimet e teleskopit hapësinor Hubble, i cili, pas 31 vitesh në orbitë, po i afrohet fundit të operacioneve.

Webb do të shikojë më thellë në kozmos dhe, si pasojë, shumë më larg në kohë.

EMISIONET