Video/ Kina lëshon ekuipazhin e parë në stacionin e ri hapësinor

Video/ Kina lëshon ekuipazhin e parë në stacionin e ri

Misioni i parë hapësinor i drejtuar nga Kina në stacionin e saj hapësinor u ngrit sot.

Raketa Long March 2F që mbante anijen kozmike Shenzhou-12 dhe tre astronautë, u ngrit nga Qendra e Hapësinore Jichuan në Shkretëtirën Gobi në 09:22 me orën e Pekinit (03:22 me orën tonë).

Të tre astronautët do të qëndrojnë për tre muaj në stacionin hapësinor kinez, që është në ndërtim e sipër.  Periudha më e gjatë kohore që astronautët kinezë kanë qenë në orbitë të ulët, raporton BBC.

Video/ Kina lëshon ekuipazhin e parë në stacionin e ri

Stacioni hapësinor kinez pritet të mbetet në hapësirë ​​për 10 vitet e ardhshme ose më shumë.

Përveç seksionit Tianhe që është tashmë në orbitë, dy seksionet e mbetura në laboratorë janë planifikuar të dërgohen në hapësirë ​​vitin e ardhshëm. Ku do të bëhen eksperimente në fushat e bioteknologjisë, mjekësisë, astronomisë dhe teknologjive hapësinore.

Video/ Kina lëshon ekuipazhin e parë në stacionin e ri

Të tre astronautët janë thirrur të kryejnë mirëmbajtjen e njësisë, të instalojnë materiale, të dalin në hapësirë, të përgatiten për misionet e ardhshme për të zgjeruar stacionin hapësinor dhe akomodimin e ekuipazheve të ardhshëm.

Mes përshkallëzimit të vazhdueshëm të tensioneve me Perëndimin, suksesi i misionit është një çështje prestigji për Pekinin, i cili po përgatitet të festojë njëqindvjetorin e Partisë Komuniste Kineze në 1 korrik.

EMISIONET