Roveri "Perseverance" i NASA-s bën zbulimin historik në Mars

Roveri "Perseverance" i NASA-s bën zbulimin historik në Mars

Roveri Mars Perseverance i NASA-s ka identifikuar ata të cilët janë ndoshta shkëmbinjtë më të vjetër në vendin e uljes së kraterit. Ata janë me origjinë vullkanike, ndoshta produkt i rrjedhjes së lashtë të llavës.

Është një moment historik i rëndësishëm për misionin, sepse do të thotë që kur mostrat e këtyre shkëmbinjve të kthehen në Tokë dekadën e ardhshme ato mund të datohen.

Kjo do të forcojë të kuptuarit tonë për historinë jo vetëm të vendndodhjes së uljes, por të Marsit në përgjithësi dhe të Sistemit Diellor e më gjerë.

Anëtari i ekipit shkencor Briony Horgan, nga Universiteti Purdue, tha se identifikimi përfaqësonte një "punë vërtet, vërtet të madhe".

Roveri "Perseverance" i NASA-s bën zbulimin historik në Mars

Përshtypja e menjëhershme e shkencëtarëve ishte se shkëmbinjtë kishin origjinë sedimentare - domethënë, ata ishin akumulimi i ngjeshur i grimcave minerale të depozituara ose në ujë ose nga era. Kjo pikëpamje u përforcua nga shtresimi i dukshëm. Por ekipi i misionit u trondit kur Perseverance filloi të shponte në Séítah dhe të ekzaminonte gjeokiminë e tij në detaje.

Instrumentet zbuluan shumë kristale të përfshira dhe të rrethuara nga minerali piroksen.

Shkencëtari i projektit Ken Farley tha: "Pra, ky duket të jetë një produkt që ose është futur në krater ose ka shpërthyer në krater, ose ka rrjedhur nga jashtë. Një shpjegim i mundshëm është se ka pasur një fazë në të cilën ka pasur një lavë liqeni në krater dhe ai ishte i mbushur me magmë."

Roveri "Perseverance" i NASA-s bën zbulimin historik në Mars

Kur mostrat Séítah  të mbërrijnë në Tokë do të ketë interes të madh studimi sepse Perseverance ishte gjithashtu në gjendje të përcaktojë praninë e mineraleve karbonate dhe sulfate, shkruan BBC. 

Roveri "Perseverance" i NASA-s bën zbulimin historik në Mars

EMISIONET