Për herë të parë në 12 vjet, Apple ia kalon Samsung-ut

Për herë të parë në 12 vjet, Apple ia kalon Samsung-ut

Apple tani mbizotëron në tregun global të smartfonëve, duke e rrëzuar Samsung-un nga vendi i parë për herë të parë në 12 vjet.

Gjiganti amerikan i telefonave përbënte më shumë se një të pestën e telefonave të dërguar vitin e kaluar, sipas të dhënave nga International Data Corporation (IDC).

Samsung mori 19.4% të pjesës së tregut me prodhuesit kinezë të telefonave Xiaomi, OPPO dhe Transsion pas.

IDC raporton se pothuajse 1.2 miliardë telefona u shitën vitin e kaluar – një rënie prej më shumë se 3% në krahasim me vitin e kaluar. Kjo është shuma më e ulët e shitur në një dekadë, pasi shumë konsumatorë ngurrojnë të ndryshojnë telefonat e tyre përballë sfidave ekonomike dhe normave të larta të interesit. Ekspertët parashikojnë se tregu do të rimëkëmbet këtë vit.

Megjithatë, IDC tha se Apple – e cila shiti më shumë se 234 milionë telefona vitin e kaluar – është “fituesi më i madh”.

Ofertat për tregtimin e modeleve të vjetra, si dhe planet e financimit pa interes po nxisin gjithashtu kërkesën për pajisje premium si Apple.

Është një lajm zhgënjyes për Samsung, i cili – deri më tani – kishte vendin e parë si prodhuesi më i madh në botë i çipave të memories, smartfonëve dhe televizorëve.

Kohët e fundit, gjiganti i elektronikës koreano-jugore paralajmëroi se fitimet e tij do të bien më shumë sesa pritej pasi kërkesa globale për elektronikë të konsumit mbetet e dobët.

Ai po përballet gjithashtu me konkurrencë nga modelet më të lira Android, duke përfshirë Transsion dhe Xiaomi, të cilat po marrin një nxitje si nga konsumatorët e prirur për çmimin, ashtu edhe nga tregjet në zhvillim.

EMISIONET