Instrumenti i teleskopit James Webb bëhet super i ftohtë për të parë lindjen e galaktikave të para

Instrumenti i teleskopit James Webb bëhet super i ftohtë për

Të mërkurën, NASA njoftoi se teleskopi hapësinor James Webb (JWST) ka arritur një tjetër moment historik ligjor gjatë kalibrimit të tij prej muajsh për t'u përgatitur për të bërë vëzhgime në hapësirën e thellë.

Sipas një deklarate të lëshuar nga Laboratori Jet Propulsion (JPL) i agjencisë, instrumenti i fundit që ka mbetur për t'u ftohur në bordin e JWST - i quajtur Instrumenti Infrared i Mesëm (MIRI) - më në fund ka arritur temperaturën e tij të funksionimit pak mbi zero absolute. 

Ftohja e suksesshme siguron që observatori hapësinor të jetë në gjendje të hetojë objektet kozmike në dritën infra të kuqe.

Përveç MIRI-t, teleskopi James Webb mbart instrumentet shkencore të mëposhtme: Kamera me Infra të Kuqe afër (NIRCam), spektrografi me infra të kuqe afër (NIRSpec) dhe sensori i orientimit të imët / imazhi afër infra të kuqes dhe spektrografi pa boshllëqe (FGS). /NIRISS). 

Të gjitha instrumentet janë të vendosura në Modulin e Integruar të Instrumenteve Shkencore (ISIM).

Teleskopi ka nisur ftohjen që prej Krishtlindjeve të 2021, duke kërkuar të arrijë temperaturat e ftohta të nevojshme që MIRI të zbulojë me saktësi dritën infra të kuqe, e cila manifestohet si nxehtësi.

Sipas ekipit të MIRI-t, ajo duhet të jetë në një temperaturë pak nën 7 gradë Kelvin, që është e barabartë me minus 266 gradë Celsius. Dhe procedurat komplekse të ftohjes po shkojnë shumë mirë, falë shumë praktikës nga shkencëtarët.

Arritja e kësaj temperature është një moment kyç në periudhën gjashtëmujore të vënies në punë të teleskopit, kështu që pasqyrat e tij janë në linjë dhe instrumentet e tij janë gati për vëzhgime në hapësirën e thellë. 

Rregullimet duhet të jenë në progres ndërsa teleskopi ftohet, pasi komponentët ndonjëherë sillen ose rreshtohen ndryshe në mes të temperaturave në rënie. Megjithatë, deri më tani, vënia në punë ka qenë shumë e suksesshme.

Sipas publikimit, sfida kryesore e MIRI ishte një moment historik i quajtur "pika e shtrydhjes", gjatë së cilës instrumenti ra nga një temperaturë pak më e lartë prej 15 Kelvin (minus 285 gradë Celsius) në temperaturën përfundimtare të funksionimit super të ftohtë.

Kjo "pikë majë" përfaqëson një zonë tranzicioni gjatë së cilës krioftohësi, i cili kërkohet të sjellë JWST në temperaturën e tij përfundimtare, kishte aftësinë më të vogël për të hequr nxehtësinë.

"Ekipi i frigoriferëve të MIRI-t ka punuar shumë për të zhvilluar procedurën e pikës së pikës," tha Analyn Schneider, menaxhere e projektit MIRI në JPL, në të njëjtin publikim. 

Sipas Schneider, në fund, “ishte një ekzekutim i procedurës dhe performanca ishte më e bukur se sa pritej”.

Temperaturat shumë të ulëta të MIRI nevojiten gjithashtu për të kapërcyer atë që shkencëtarët e quajnë "rrymë e errët", rryma elektrike e krijuar nga atomet vibruese në detektorë. 

Këto lëvizje të vogla mund të gjenerojnë sinjale të rreme në të dhënat e instrumentit, duke prishur vëzhgimet.

Për tu siguruar që MIRI po sillet siç duhet, ekipi planifikon më shumë imazhe testimi të yjeve dhe objekteve të tjera për të testuar kalibrimin dhe performancën e tij. 

Kalibrimi është gjithashtu duke u zhvilluar në pasqyrat e teleskopit dhe në tre instrumente të tjerë, sipas ekipit, i cili synon të përfundojë punën e tij deri në mes të qershorit.

Nëse e gjithë kjo shkon sipas planit, një program "i hershëm shkencor" (Cikli 1) pritet të fillojë rreth qershorit, me shkencën operacionale "Cikli 2" që pritet të fillojë në mesin e vitit 2023.

EMISIONET