Migrena: Hulumtimet gjashtëvjeçare zbulojnë barnat më efektive për lehtësim

Migrena: Hulumtimet gjashtëvjeçare zbulojnë barnat më

Sulmet e migrenës prekin miliona njerëz në mbarë botën, duke ndikuar ndjeshëm në jetën e tyre të përditshme. Ato zakonisht karakterizohen nga dhimbje koke, ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit, nauze dhe të vjella.

Ka shumë mundësi trajtimi për ata që vuajnë nga migrena, megjithatë, sipas Chia-Chun Chiang nga Klinika Mayo dhe Akademisë Amerikane të Neurologjisë, “këto opsione nuk janë krahasuar me njëra-tjetrën për të treguar se cilat janë më efektive kundër të tjerëve”.

Kjo është pikërisht ajo që ajo donte të hetonte, prandaj, në bashkëpunim me ekipin e saj, ata analizuan të dhënat e afro 300,000 pjesëmarrësve gjatë 6 viteve, të mbledhura përmes një aplikacioni smartphone. Ky aplikacion i lejoi përdoruesit të gjurmonin frekuencën e sulmeve të migrenës, shkaktarët, simptomat dhe efektivitetin e ilaçeve. Në mënyrë të veçantë, studimi shqyrtoi 25 barna në shtatë klasa barnash.

Rezultatet e studimit, të publikuara në Neurology , zbuluan se triptanët , ergotat dhe antiemetikët janë dukshëm më efektivë se ibuprofeni në trajtimin e migrenës.

Konkretisht, triptanet u treguan se ishin pesë herë më efektive, ergotat tre herë më efektive dhe antiemetikët dy herë e gjysmë më efektive sesa marrja e ibuprofenit për migrenën.

Në raport me barnat individuale, eletriptani ishte gjashtë herë më efektiv, zolmitriptani pesë herë e gjysmë më efektiv dhe sumatriptani pesë herë më efektiv se ibuprofeni.

Eletriptani u zbulua se ishte i dobishëm në 78% të rasteve, krahasuar me 42% të ibuprofenit. Zolmitriptan dhe sumatriptan treguan efikasitet në 74% dhe 72% të rasteve respektivisht.

Studimi shqyrtoi gjithashtu grupet e tjera të barnave, si acetaminofeni dhe ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs), duke gjetur se NSAID-të, përveç ibuprofenit, ishin 94% më efektive.

Për më tepër, një trajtim i zakonshëm i migrenës që kombinon aspirinë, acetaminophen dhe kafeinë është gjetur të jetë 69% më efektiv sesa përdorimi i ibuprofenit.

“Shpresojmë që ky studim të tregojë se ka shumë alternativa ndaj migrenës dhe i inkurajojmë njerëzit të flasin me mjekët e tyre se si mund ta menaxhojnë këtë gjendje të dhimbshme dhe dobësuese”, thotë Dr. Chiang.

EMISIONET