Dëshironi të keni një jetë të gjatë e të shëndetshme? Ja aktivitetet që mund të ju ndihmojnë

Dëshironi të keni një jetë të gjatë e të

Dëshironi të jetoni një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme? Zgjidh një aktivitet që të pëlqen dhe lëviz. Zgjidhni pothuajse një vrapim, noti, duke luajtur tenis, çiklizëm, golf, apo edhe ecje për stërvitje.

Të gjitha këto aktivitete të kohës së lirë duket se ulin rrezikun e vdekjes së hershme, si dhe vdekjen nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri, sipas një studimi të ri të botuar të mërkurën në revistën JAMA Network Open .

Studimi nga Instituti Kombëtar i Kancerit analizoi përgjigjet nga mbi 272,000 njerëz midis moshës 59 dhe 82 vjeç, të cilët plotësuan pyetësorët në lidhje me aktivitetet e tyre të kohës së lirë, si pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit-AARP Dieta dhe Studimi Shëndetësor.

Studiuesit i ndoqën pjesëmarrësit për një duzinë apo më shumë vite dhe analizuan të dhënat shëndetësore për vdekjet nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe çdo shkak.

Udhëzimet e aktivitetit fizik në Shtetet e Bashkuara rekomandojnë që të rriturit amerikanë të bëjnë çdo javë 2,5 deri në 5 orë aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar ose 1,25 deri në 2,5 orë aktivitet fizik aerobik me intensitet të fuqishëm.

Çdo kombinim i aktivitetit të bazuar në aerobi, i kryer për sasinë e rekomanduar të kohës në javë, u shoqërua me një rrezik 13% më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, krahasuar me kryerjen e asnjërit prej aktiviteteve, zbuluan studiuesit.

Ecja për stërvitje ishte më e dobishme për uljen e rrezikut të vdekjes së hershme pas vrapimit, zbuloi studimi.

Të gjitha aktivitetet e studiuara ishin të lidhura me disa rreziqe më të ulëta të vdekjes

EMISIONET