Dështimi i hartës gjyqësore, Xhixho: Njerëzit po ndërrojnë jetë pa marrë drejtësi

Dështimi i hartës gjyqësore, Xhixho: Njerëzit po

Zëvendës Presidentja e Partisë së Lirisë, Erisa Xhixho, ka reaguar ashpër lidhur me hartën e re gjyqësore dhe pasojat që ajo po shkakton tek njerëzit të cilët presin drejtësinë e munguar.

Përmes rrjeteve sociale, Xhixho shprehet se harta e re gjyqësore ka dështuar në mënyrë spektakolare, duke mos arritur të zgjidhë problemin për të cilin u krye.

REAGIMI I PLOTË I ERISA XHIXHOS

Dështimi i hartës gjyqësore, Xhixho: Njerëzit po

Dështimi i hartës gjyqësore, njerëzit po ndërrojnë jetë pa marrë drejtësi

Harta e re gjyqësore ka dështuar në mënyrë spektakolare, duke mos arritur të zgjidhë problemin për të cilin u krye.

Nevoja e qytetarëve për të marrë drejtësi brenda afateve të arsyeshme nuk është përmbushur, madje vonesat e krijuara janë më të mëdhatë e regjistruara ndonjëherë në historinë e shtetit shqiptar.

????Sot gjyqësori shqiptar nuk ofron dot shërbimin e drejtësisë për 90% të qytetarëve të vet

????78% e çështjeve gjyqësore janë të vonuara

???? Koha për shqyrtimin e një dosjeje është katërfishuar, në vend që të shkurtohej

????  Janë rreth 115 mijë dosje që nuk janë prekur

???? Të detyruar për të paguar kur hapin një çështje gjyqësore, për qytetarët në vështirësi ekonomike, drejtësia bëhet luks

???? Në gjykatat e shkallës së parë për të marrë drejtësi, një qytetari i duhen të paktën 2 vite

???? Në Apelin e juridiksionit të zakonshëm i duhen 5-7 vite

???? Në Gjykatën e Lartë duhen 8-9 vite

Zvarritja tej çdo afati e ka bërë drejtësinë një realitet të paarritshëm për shumë qytetarë, që kanë ndërruar jetë në pritje të një vendimi. Të tjerë rrezikojnë të zgjedhin vetëgjyqësinë që në krye të herës, duke qenë të bindur se për të marrë drejtësi në Shqipëri mund të mos të mjaftojë një jetë.

Shkalla e dytë e gjyqësorit, përveçse një proces me kosto të shumëfishuara për qytetarët nga rrethet, ka ende vetëm një të tretën e trupës gjyqësore.

???? Sot në Apelin e Tiranës ka 26 gjyqtarë, ndërkohë që organika e miratuar me dekret presidencial është 78 gjyqtarë. Edhe sikur ky numër të plotësohej që sot, nuk ka infrastrukturë gjyqësore, pra nuk ka salla dhe as zyra për ta.

Harta gjyqësore ishte një dështim dhe pasojat kanë rënë dhe po bien direkt mbi qytetarët. Nevoja për ta vënë sa më shpejt drejtësinë në shërbim të qytetarëve është emergjente!

Duhet domosdoshmërisht një diskutim i gjerë profesionist dhe publik, në mënyrë që të merren vendimet e duhura dhe të shpejta duke pranuar pa paragjykim problematikat dhe të jepen zgjidhje urgjente pa vonesë.

EMISIONET