Këngëtarja e famshme flet për mizogjeninë e kulturës shqiptare: Burrat hanë të parët, gratë trajtohen si njerëz të...

Këngëtarja e famshme flet për mizogjeninë e kulturës

Bebe Rexha, këngëtarja me origjinë shqiptare së fundmi ka dhënë një intervistë për gazetën e famshme “Rolling Stone”.

Intervista ishte kryesisht për albumin e saj më të ri ‘Bebe’, që do të publikohet të premten, një album kryesisht pop. Teksa rrëfeu për karrierën e saj, jetën personale dhe disa gjëra të pathëna më parë, foli edhe për një pjesë të kulturës shqiptare.

Bebe tha se e do kulturën shqiptare por e shqetëson fakti që sipas saj gratë trajtohen si qytetare të dorës së dytë.

Ylli tha se mentaliteti i saj “gjithmonë nxitues” vjen nga rritja në një familje emigrantësh. Të dy prindërit e saj janë shqiptarë, me babain e saj që emigroi në SHBA nga Maqedonia e Veriut në moshën 21 vjeçare në fund të viteve tetëdhjetë, para Luftërave Jugosllave. Nëna e saj ka lindur në SHBA, por edhe gjyshërit e Rexhës nga nëna kanë emigruar nga Evropa në kërkim të “një jete më të mirë”, shkruan Rolling Stone.

“Ata janë më paranojakë. Më të stresuar”, thotë ajo për familjen e saj. “Ndjehem sikur i kam marrë disa nga ato cilësi nga familja ime sepse i kam mësuar që e vogël, por duhet të mësosh se si të largohesh nga kjo. Askush nuk flet kurrë për traumën e brezave.”

Rexha e kanalizoi kulturën e saj si shqiptare në një mënyrë tjetër në këngën “Unë jam”, të cilën e shkroi pasi Gjykata e Lartë rrëzoi Roe kundër Wade. Një vendim historik në të cilin Gjykata vendosi se Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara në përgjithësi mbron lirinë e një gruaje shtatzënë për të kryer një abort. Ky vendim e bëri atë të mendojë për rrënjët e saj dhe disa nga mizogjinia e rrënjosur që ajo sheh në kulturën shqiptare.

“Mos më keqkuptoni, unë e dua kulturën time dhe e urrej ta them këtë, por ndonjëherë më duket sikur gratë trajtohen si qytetare të dorës së dytë,” thotë ajo. “Burrat hanë të parët. Burrat flasin. Gjithçka ka të bëjë me burrat dhe më pas hyjnë gratë”.

Albumi i plotë i artistes do të publikohet më 28 prill dhe përfshin edhe dy bashkëpunime të tjera shumë të suksesshme, “I’m Good (Blue)” me David Guettan dhe “Seasons” me Dolly Parton.

EMISIONET