Princi William sapo trashëgoi një pasuri 685-vjeçare me vlerë 1 miliard dollarë

Princi William sapo trashëgoi një pasuri 685-vjeçare me

Testamentet mbretërore nuk bëhen kurrë publike. Kjo do të thotë se ajo që ndodh me shumë nga pasuria personale e Mbretëreshës pas vdekjes së saj javën e kaluar do të mbetet një sekret familjar.

Forbes vlerësoi vitin e kaluar se pasuria personale e Mbretëreshës ishte 500 milionë dollarë, e përbërë nga bizhuteritë e saj, koleksioni i artit, investimet dhe dy rezidencat e saj, Kalaja Balmoral në Skoci dhe Shtëpia Sandringham në Norfolk. Mbretëresha trashëgoi të dyja pronat nga babai i saj, Mbreti George VI.

Testamentet janë të fshehura, kështu që ne nuk e kemi idenë se çfarë ka në to dhe çfarë vlen, dhe kjo nuk është bërë kurrë publike," tha Laura Clancy, një pedagoge në media në Universitetin Lancaster dhe autore e një libri mbi financat mbretërore per CNN.

Por pjesa më e madhe e pasurisë së familjes mbretërore – që arrin të paktën 18 miliardë £ (21 miliardë dollarë) në tokë, prona dhe investime – tani kalon drejt monarkut të ri, mbretit Charles dhe trashëgimtarit të tij. 

Princin William eshte i pari në radhën e fronit britanik.

Mbreti i ardhshëm trashëgon pronën private të Cornwall nga babai i tij. Ai zotëron një portofol të madh toke dhe pronash që mbulojnë pothuajse 140,000 hektarë, shumica e saj në Anglinë jugperëndimore.

E krijuar në 1337 nga Mbreti Eduard III, pasuria vlen rreth 1 miliard £ (1.2 miliardë dollarë), sipas llogarive të saj për vitin e fundit financiar.

Të ardhurat nga pasuria "përdoren për të financuar aktivitetet publike, private dhe bamirëse" të Dukës së Cornwall-it, thuhet në uebsajtin e saj. Ky titull tani mbahet nga Princi William.

Deri tani pjesa më e madhe e pasurisë së familjes mbretërore, prej 16.5 miliardë £ (19 miliardë dollarë), tani i përket mbretit Charles si monarku në fuqi. Por sipas një marrëveshje që daton që nga viti 1760, monarku ia dorëzon qeverisë të gjitha fitimet nga pasuria në këmbim të një pjese, të quajtur Granti Sovran.

Pasuria përfshin zona të mëdha të pronave qendrore të Londrës, Uellsit dhe Irlandës së Veriut. Ajo ka statusin e një korporate dhe menaxhohet nga një shef ekzekutiv dhe komisionerë - ose drejtorë joekzekutivë - të emëruar nga monarku me rekomandimin e kryeministrit.

Në vitin e fundit financiar, ajo gjeneroi fitim neto prej gati 313 milion £ (361 milion dollarë). Nga kjo, Thesari i Mbretërisë së Bashkuar i pagoi Mbretëreshës një Grant Sovran prej 86 milionë £ (100 milionë dollarë). Kjo është e barabartë me 1,29 £ (1,50 dollarë) për person në Mbretërinë e Bashkuar.

Shumica e këtyre parave shpenzohen për mirëmbajtjen e pronave të familjes mbretërore dhe për pagimin e stafit të tyre

Granti Sovran zakonisht është i barabartë me 15% të fitimeve të pasurisë. Por, në vitin 2017, pagesa u rrit deri në 25% për dekadën e ardhshme për të ndihmuar në pagimin e rinovimeve në Buckingham Palace.

Mbreti Charles trashëgon gjithashtu Dukatin e Lancasterit, një pronë private që daton në 1265, e cila vlerësohej në rreth 653 milionë £ (764 milionë dollarë) sipas llogarive të saj më të fundit. Të ardhurat nga investimet e saj mbulojnë kostot zyrtare që nuk plotësohen nga Granti Sovran dhe ndihmojnë në mbështetjen e anëtarëve të tjerë të familjes mbretërore.

Pavarësisht shumave të mëdha, monarku dhe trashëgimtari i tij janë të kufizuar në atë se sa mund të përfitojnë personalisht nga pasuria e tyre.

Mbreti mund ta shpenzojë Grantin Sovran vetëm për detyra mbretërore. Dhe as ai dhe as trashëgimtari i tij nuk lejohen të përfitojnë nga shitja e aseteve në dukatet e tyre. Çdo fitim riinvestohet përsëri në pasuri, sipas një shpjeguesi të botuar nga Instituti për Qeverinë (IfG).

Thesari i Mbretërisë së Bashkuar duhet gjithashtu të miratojë të gjitha transaksionet e pronave të mëdha, tha IfG.

Megjithatë, ndryshe nga Granti Sovran, të dyja dukat janë burime private të pasurisë, që do të thotë se pronarëve të tyre nuk kërkohet të japin ndonjë detaj përtej raportimit të të ardhurave të tyre, tha IFG.

Vitin e kaluar, Mbreti Charles, atëherë Duka i Cornwall-it, i pagoi vetes 21 milionë funte (25 milionë dollarë) nga pasuria e Dukatit të Cornwall-it.

As Princi Uilliam dhe as Mbreti Charles nuk janë të detyruar të paguajnë asnjë formë tatimi mbi pasuritë e tyre, megjithëse të dy kanë paguar vullnetarisht tatimin mbi të ardhurat që nga viti 1993, sipas IfG.

Ky veprim erdhi një vit pasi familja mbretërore u përball me kritika të forta për planifikimin e përdorimit të parave publike për të riparuar kështjellën Windsor, e cila kishte pësuar dëmtime në një zjarr, tha Clancy.

"Sigurisht, tatimi vullnetar mbi të ardhurat nuk është një normë fikse dhe ata nuk duhet të deklarojnë se sa të ardhura po bëjnë taksën e tyre. 
Buckingham Palace nuk iu përgjigj menjëherë CNN Business kur u arrit për koment./ CNN/

 

 

EMISIONET