Zvicër, rritet numri i të prekurve nga fruthi

Zvicër, rritet numri i të prekurve nga fruthi

Pavarësisht shkallës së lartë të vaksinimit prej 94 për qind tek fëmijët e vegjël, Zvicra po përjeton një rritje të rasteve të fruthit. Zyra Federale e Shëndetit Publik regjistroi 87 raste të sëmundjes infektive në vitin 2024. Në vitin 2023, ishin 26. Në vitin 2022 dhe 2021 nuk ka pasur asnjë rast të fruthit.

Duke parë periudhën që nga qershori i kaluar, ka pasur 103 raste, sipas buletinit të publikuar nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) të hënën. Në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, ishin vetëm 27.

Në vitin 2022, 136,000 njerëz vdiqën nga fruthi

Qeveria federale nuk priste një epidemi të madhe. Shkalla e lartë e vaksinimit duhet ta parandalojë këtë. Sipas informacioneve të muajit shkurt, shkalla e vaksinimit për fëmijët e vegjël është 94 për qind. FOPH supozon se rastet shpesh përfshijnë njerëz të infektuar jashtë vendit ose shpërthime më të vogla në të cilat patogjeni u fut në Zvicër.

Me këtë rritje, Zvicra është pjesë e një zhvillimi global. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) pret që numri i infeksioneve të fruthit të mbetet i lartë në vitin 2024. Sipas të dhënave më të fundit, OBSH regjistroi rreth 94,000 raste deri në prill 2024, shkruan Blick.

Në vitin 2023, 320,000 njerëz u regjistruan si të infektuar, një rritje prej gati 90 për qind krahasuar me një vit më parë.

Sipas vlerësimeve të OBSH-së, 136,000 njerëz vdiqën nga fruthi në vitin 2022, kryesisht fëmijë nën moshën pesë vjeç. Shumica dërrmuese e rasteve nuk shfaqen në statistikat ndërkombëtare. Fruthi është një sëmundje infektive virale kërcënuese për jetën që mund të parandalohet me vaksinim.

EMISIONET