Zelensky: Rusia nuk është më në gjendje të prishë Samitin Global të Paqes

Zelensky: Rusia nuk është më në gjendje të prishë

Rusia nuk është më në gjendje të prishë Samitin Global të Paqes, megjithëse po përpiqet shumë për ta bërë këtë, tha presidenti Volodymyr Zelensky.

Më poshtë teksti i plotë i fjalimit të presidentit:

Sot i jemi mirënjohës Suedisë: ka një paketë të re dhe shumë domethënëse ushtarake për luftëtarët tanë. Është një përforcim thelbësor. Dje, rrugës për në Ukrainë, pas vizitës sime të punës, fola me Kryeministrin Kristersson si për situatën në fushën e betejës, ashtu edhe për nevojat tona aktuale. Ne po punojmë me kapacitet maksimal për ta bërë sistemin tonë të mbrojtjes ajrore më efektiv dhe Suedia po i siguron Ukrainës aeroplanë specialë të vëzhgimit me radar; Pjesë e kësaj pakete janë edhe mjetet e blinduara dhe municionet. E gjithë paketa vlen pothuajse 1.2 miliardë euro. Faleminderit, Suedi! Është një nga partnerët tanë më parimorë dhe është falë Suedisë mijëra jetë janë shpëtuar tashmë në Ukrainë.

Sot mora raporte edhe nga Komandanti i Përgjithshëm, nga Shefi i Shtabit të Përgjithshëm dhe nga Ministri i Mbrojtjes i shtetit tonë për situatën aktuale në front, për veprimet tona. Vëmendje po i kushtohet të gjitha drejtimeve, veçanërisht drejtimeve Pokrovsk dhe Kurakhove në rajonin e Donetsk, si dhe Kupiansk dhe drejtime të tjera në rajonin e Kharkiv. I jam mirënjohës çdo njësie që po bën gjithçka që është e nevojshme për të stabilizuar situatën në front. Ne po përgatitemi gjithashtu për çdo aktivitet të mëtejshëm të armikut. Ne e kuptojmë qartë se çfarë detyrash vendos Putin për ushtrinë e tij dhe për çfarë qëllimi. Ne do t’i përgjigjemi atij – me siguri. Dhe ne po përgatisim gjithashtu përgjigjet tona diplomatike ndaj përpjekjeve të Rusisë për të minuar Samitin e Paqes, i cili fillon pas dy javësh. Rusia nuk është më në gjendje të prishë samitin, megjithëse po përpiqet shumë për ta bërë këtë. Po ushtron presion mbi liderët, duke kërcënuar hapur shtete të ndryshme me destabilizimin. Dhe kjo është një nga pasojat që bota i jep shumë kohë shtetit terrorist. Fatkeqësisht, e keqja di të përshtatet, dhe tani po përdor mjetet e saj për të ndarë botën. Por ne tashmë kemi pothuajse njëqind shtete dhe organizata ndërkombëtare që na bashkohen në këtë përpjekje globale.

Sot mbajta një takim të gjatë me të gjithë zyrtarët tanë të përfshirë në përgatitjet për Samitin. Ishin të pranishëm ekipi i Zyrës dhe zyrtarë qeveritarë – kryeministri dhe ministrat; u përfaqësua edhe Verkhovna Rada – Kryetari i Kuvendit tani është në kontakt me shumë vende përmes marrëdhënieve ndërparlamentare. Unë u kam dhënë atyre detyrën të ofrojnë informacion të detajuar pothuajse çdo ditë në lidhje me shtetet që kanë ende nevojë për punën tonë për të marrë pjesë në Samit dhe shtetet që kanë konfirmuar tashmë pjesëmarrjen e tyre – për ta bërë Samitin aq efektiv sa duhet për të sjellë paqjen e vërtetë. Falenderoj të gjithë drejtuesit që po ndihmojnë! I jam mirënjohës të gjithëve në botë që janë fjalë për fjalë në telefon këto ditë, në kontakt të vazhdueshëm, në negociata, në mënyrë që ky format global të bëhet shembull – shembull se si puna e përbashkët e kombeve të ndryshme të botës mund të rivendosë efektiviteti i Kartës së OKB-së dhe të detyrojë agresorin në paqe.

Sot fola me kryeministrin e Australisë. Australia gjithashtu ka konfirmuar pjesëmarrjen e saj në Samit. Unë gjithashtu fola me Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së për përgatitjet për Samitin, se sa e rëndësishme është që sistemi i OKB-së të jetë efektiv dhe që OKB të jetë gjithmonë pjesë e përpjekjeve të vërteta paqeruajtëse. Dhe tani e tutje, çdo ditë do të jetë po aq aktive në punën tonë ndërkombëtare për hir të Ukrainës – për hir të pavarësisë sonë, paqes sonë.

EMISIONET