Tarifat e bagazheve të dorës në linjat ajrore mund të ndalohen falë një votimi të ardhshëm në BE

Tarifat e bagazheve të dorës në linjat ajrore mund të

Tarifat e bagazheve të dorës së shpejti mund të jenë një gjë e së kaluarës pasi BE-ja kërkon të thjeshtojë çmimin e biletave për udhëtimet ajrore.

Komiteti i Peticioneve i Parlamentit Europian ka miratuar njëzëri një rezolutë që u bën thirrje kompanive ajrore të garantojnë që pasagjerët të mund të transportojnë bagazhet e kabinës pa pagesë.

Ai u kërkon vendeve që të zbatojnë një vendim për bagazhet e dorës të dhënë nga Gjykata Europiane e Drejtësisë në vitin 2014.

Një votim zyrtar nëse do të miratohet rezoluta do të bëhet në Parlamentin Europian në tetor.

BE-ja dëshiron të zgjidhë dy probleme kryesore: linjat ajrore që kanë politika jokonsistente të bagazheve të dorës që shkaktojnë konfuzion për pasagjerët. Plus reklamimet e paqarta që nënkuptojnë tarifa të fshehura të bagazheve kur blini biletën tuaj.

Në vitin 2014, Gjykata Europiane e Drejtësisë vendosi se bagazhet e kabinës që përputhen me kërkesat “e arsyeshme” për madhësinë dhe peshën, ishin e drejtë thelbësore e udhëtimit ajror. Gjykata në mënyrë efektive vendosi që pasagjerët nuk duhet të paguajnë asnjë qindarkë shtesë – por vendimi nuk u zbatua kurrë.

Rezoluta e re rekomandon zbatimin e këtij vendimi për të hequr qafe tarifat shtesë për çantat e dorës. Ai gjithashtu kërkon qartësi për pasagjerët se çfarë është saktësisht “madhësia dhe pesha”, pasi standardet e peshës dhe madhësisë ndryshojnë shumë midis linjave ajrore të ndryshme.

Kjo është veçanërisht problematike për pasagjerët me fluturime tranzit në linja ajrore të ndryshme që kanë standarde të ndryshme, duke rritur mundësinë që ata të paguajnë tarifa shtesë në portën e imbarkimit.

BE-ja po u kërkon gjithashtu linjave ajrore që të jenë më të përgjegjshme me pasagjerët kur ofrojnë informacione për kostot shtesë, si tarifat për ndarjen e vendeve dhe kohën e fluturimit.

Në fillim të këtij viti, Ministria e Çështjeve të Konsumatorit të Spanjës nisi një hetim ndaj linjave ajrore me kosto të ulët. Hetimi konkludoi se transportuesit raportonin çmime që nuk pasqyronin koston totale që paguanin në fund pasagjerët.

EMISIONET