Rriten rastet me COVID-19 në Evropë

Rriten rastet me COVID-19 në Evropë

Rastet me COVID-19 dhe shtrimet në spital janë në rritje në Evropë. Franca nisi një fushatë të re vaksinimi kundër COVID-19 këtë javë, duke u kërkuar individëve vulnerabël që të marrin një tjetër vaksinë përforcuese me vaksinat e përditësuara për të trajtuar variantet më të fundit qarkulluese.

Kjo vjen pasi rastet po rriten në më shumë se gjysmën e vendeve evropiane, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), me rritje të shtrimeve në spital, pranimeve në ICU dhe vdekjeve në disa vende, megjithëse kjo mbetet e kufizuar.

Ndërsa rreth 73 për qind e njerëzve në vendet e BE-së dhe të Zonës Ekonomike Evropiane (EEA) kanë pasur një kurs parësor të vaksinimit kundër COVID-19, regjimi fillestar i vaksinimit me një ose dy injeksione, marrja e vaksinave përforcuese është më e ulët.

Spanja përditësoi rekomandimet e saj të vaksinimit dimëror në shtator, Holanda gjithashtu ka filluar ri-vaksinimin e grupeve më në rrezik kundër COVID-19. Dozat e pesta përforcuese ishin të disponueshme në Poloni që nga prilli për njerëzit në rrezik për sëmundje të rënda, si dhe për punonjësit e shëndetësisë. Bullgaria filloi fushatën e saj të re me vaksinat që synojnë nënvariantin Omicron XBB javën e kaluar.

“Situata epidemiologjike me COVID-19 aktualisht nuk kërkon ndonjë masë të urdhëruar për mbrojtjen nga infeksioni për popullatën e përgjithshme në kuptimin e izolimit të të sëmurëve dhe karantinimit të personave të kontaktit”, tha ministria gjermane e shëndetësisë.

“Nëse shfaqen simptoma të një infeksioni respirator, si rrjedhje hundësh, dhimbje fyti ose kollë, rekomandohet të qëndroni në shtëpi dhe të shmangni kontaktin për 3 deri në 5 ditë derisa simptomat të përmirësohen ndjeshëm. Nëse është e nevojshme, duhet të kontaktoni ordinancën e mjekut”.

Italia hoqi kufizimet e fundit të izolimit kundër COVID-19 në gusht, duke deklaruar se disponueshmëria e vaksinave dhe barnave nuk e bënte më të nevojshme të kërkonte vetëizolim të detyrueshëm.

EMISIONET