OKB paralajmëron për mizoritë e vazhdueshme në Etiopi

OKB paralajmëron për mizoritë e vazhdueshme në Etiopi

Gati një vit pas armëpushimit të konfliktit në Etiopinë veriore, ekspertët e OKB-së paralajmëruan për mizoritë e vazhdueshme.

Deklarata u bë nga Komisioni Ndërkombëtar i Ekspertëve të të Drejtave të Njeriut në Etiopi, i cili u krijua nga Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut në dhjetor 2021 për të kryer hetime të plota dhe të paanshme.

Komisioni heton pretendimet për shkelje dhe abuzime të ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut, si dhe shkelje të ligjit ndërkombëtar humanitar dhe ligjit ndërkombëtar për refugjatët në Etiopi të kryera që nga nëntori 2020 nga të gjitha palët në konflikt, duke përfshirë dimensionet e mundshme gjinore të shkeljeve dhe abuzimeve të tilla.

“Afro një vit që nga nënshkrimi i një marrëveshjeje për ndërprerjen e armiqësive në Etiopi, mizoritë, krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit po kryhen ende në vend dhe paqja mbetet e pakapshme,” tha komisioni në raportin e tij të fundit të lëshuar të hënën.

“Situata në Etiopi mbetet jashtëzakonisht e rëndë,” citoi një deklaratë nga Zyra e Komisionerit të Lartë për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) të thoshte kryetari i Komisionit Mohamed Chande Othman.

“Ndërsa nënshkrimi i marrëveshjes mund të ketë heshtur më së shumti armët, ajo nuk e ka zgjidhur konfliktin në veri të vendit, veçanërisht në Tigray, as nuk ka sjellë ndonjë paqe gjithëpërfshirëse,” shtoi Othman. “Përballjet e dhunshme tani janë në një shkallë pothuajse kombëtare, me raporte alarmante për shkelje kundër civilëve në rajonin e Amharasë dhe mizori të vazhdueshme në Tigray.”

Në fillim të këtij viti, qeveria etiopiane publikoi draftin e saj “Opsionet e politikave të Etiopisë për drejtësinë tranzicionale”, duke nisur një seri konsultimesh mbi një proces të mundshëm të drejtësisë tranzicionale vendase.

Komisioni, megjithatë, tha se procesi është nxituar për të përmbushur një afat arbitrar të vendosur nga qeveria dhe nuk ka angazhuar mjaftueshëm njerëz në shumë fusha, duke përfshirë refugjatët etiopianë që jetojnë në vendet fqinje.

EMISIONET