Ndalimi i BE-së për produktet e naftës së rafinuar ruse hyn në fuqi

Ndalimi i BE-së për produktet e naftës së rafinuar ruse hyn

Bashkimi Evropian po ndërmerr një tjetër hap të madh drejt ndërprerjes së lidhjeve të tij energjetike me Rusinë. Blloku 27-vendesh po ndalon produktet e naftës të rafinuar ruse si karburanti dizel dhe po i bashkohet SHBA-së dhe aleatëve të tjerë në vendosjen e një kufiri çmimi për shitjet në vendet joperëndimore.

Ndalimi i Evropës hyn në fuqi të dielën pas embargos së saj ndaj qymyrit dhe shumicës së naftës nga Rusia . Lëvizja synon të zvogëlojë më tej varësinë nga energjia dhe pagesat ruse në gjoksin e luftës së Kremlinit ndërsa afrohet përvjetori i pushtimit të Ukrainës , raporton Associated Press.

Importuesit evropianë kanë pasur muaj që nga shpallja e ndalimit në qershor për të rreshtuar furnizimet e reja. Ata kanë ulur tashmë pjesën e Rusisë në importet e BE-së në 27% në dhjetor nga më shumë se gjysma para fillimit të luftës.

Furnizuesit amerikanë kanë rritur dërgesat në nivele rekord, nga 34,000 fuçi në ditë në fillim të vitit 2022 në 237,000 fuçi në ditë deri më tani në janar, sipas S&P Global.

Kapaciteti i ri i rafinerisë që vjen në linjë këtë vit në Kuvajt dhe Arabinë Saudite dhe vitin e ardhshëm në Oman gjithashtu mund të ndihmojë. India është një tjetër burim i mundshëm.

Rusia, nga ana tjetër, do të duhet të gjejë klientë të rinj.

EMISIONET