“Lugina e Veshkave”/ Mijëra njerëz e shesin për 3 mijë euro duke u premtuar se do t’u ripërtërihet

“Lugina e Veshkave”/ Mijëra njerëz e shesin për 3

Në rrëzë të Himalajeve, dy burra ngrenë këmisha për të zbuluar plagët e gjera në trupat e tyre. Të dy në moshën 40-vjeçare, duken të vetëdijshëm, madje të turpëruar, por duan të ndajnë historinë e tyre.

Burrat, të quajtur Kanchha dhe Ram, shitën veshkat e tyre, të shtyrë nga dëshpërimi financiar. Kanchha është ende në dhimbje dhe nuk mund të punojë për shkak të efekteve anësore nga operacioni.

“Është e pamundur të numërosh sa e kanë bërë këtë”, thotë ai. Kudo, ky fshat, ai fshat, kaq shumë njerëz kanë shitur veshkat e tyre. Fshati Hokse në Nepal ka një histori unike dhe jashtëzakonisht të trazuar. Njihet si Lugina e Veshkave sepse dikush nga pothuajse çdo familje ka shitur një veshkë.

Agjentët e kanë vizituar zonën prej vitesh, duke i bindur njerëzit të ndahen me një organ, pavarësisht se është i paligjshëm. Vendasit janë përpjekur dëshpërimisht ta tundin atë turp vitet e fundit, pasi ndihen të mashtruar dhe të dëmtuar prej tij. Disa thonë se janë shfrytëzuar, disa pretendojnë se madje u është thënë se veshkat e tyre do të ripërtërihen. Disa kanë vdekur si pasojë e asaj që u është bërë trupave të tyre.

Dhe tani në mënyrë tragjike, varfëria po nxit një tjetër krizë shëndetësore në Nepal. Një numër në rritje i nepalezëve kanë zgjedhur të punojnë jashtë vendit të tyre si në shtetet e Gjirit dhe Malajzi për të fituar më shumë para për familjet e tyre në shtëpi. Por kjo ka ardhur me rrezikun e vet. Burra të rinj, dikur të shëndetshëm, po kthehen në Nepal në nevojë të dëshpëruar për një transplant të veshkës.

Disa shkencëtarë thonë se është rezultat i ekspozimit ndaj nxehtësisë ekstreme dhe dehidrimit të rëndë. Disa vite më parë, Suman, 31 vjeç, ishte aq i thyer financiarisht dhe emocionalisht, sa mendoi t’i jepte fund jetës. Ai ndjeu se nuk kishte “asnjë alternativë” veçse të udhëtonte në Indi për t’i shitur veshkën e tij një gruaje që pretendonte të ishte motra e tij. Ishte një proces fizikisht torturues që e ka plagosur atë, shkruan Sky News.

Ai u pagua 3000 £. “U ndjeva i dobët dhe humba vetëdijen”, thotë ai. “Kur u zgjova, më dhimbte shumë. Tani nuk mund të punoj dhe përpiqem t’i them kujtdo që mundem, të mos i shesë veshkën.”

EMISIONET