Kush ‘fshihet’ pas financimit të institutit të politikave të Tony Blair, “The Times”: Synojnë të ndërtojnë një sistem me të dhëna…

Kush ‘fshihet’ pas financimit të institutit të politikave

Instituti i politikave të Tony Blair po financohet me miliona paund nga miliarderi amerikan i teknologjisë Larry Ellison, shkruan The Times.

Gjatë tre viteve të fundit, themeluesi i Oracle, një prej kompanive më të mëdha të softuerit në botë, është bërë një nga donatorët më të mëdhenj të ish-kryeministrit.

Gjithashtu në artikullin e publikuar nga The Times, shifrat e publikuara nga fondacioni tregojnë se Ellison, 78 vjeç, i dha Institutit Tony Blair (TBI) 33 milionë dollarë në vitin 2021, me plane për donacione të ardhshme prej 49 milionë dollarësh të tjerë.

Paratë janë caktuar për një partneritet të përbashkët për të ndihmuar vendet afrikane për të krijuar një bazë të dhënash qendrore të të dhënave të vaksinimit për të monitoruar dhe luftuar një sërë sëmundjesh, duke përfshirë ethet e verdha, poliomielitin dhe fruthin.

Plani është që të zgjerohet ky sistem në të gjithë kujdesin shëndetësor në Afrikë dhe të ndërtohet një bazë të dhënash dixhitale e të dhënave të pacientëve që do të jetë falas për të paktën dhjetë vjet.

Blair, 70 vjeç, e njeh Ellison që nga koha e tij në Doëning Street, kur Oracle u bë një furnizues i rëndësishëm i teknologjisë për qeverinë. Ai ende ofron shërbime kompjuterike cloud për Zyrën e Kabinetit.

Theksohet se vitin e kaluar Oracle bleu kompaninë amerikane të regjistrimeve elektronike të shëndetit Cerner për pothuajse 30 miliardë dollarë si pjesë e vizionit të Ellison për të krijuar një burim të vetëm të të dhënave mjekësore brenda shërbimit të fragmentuar të kujdesit shëndetësor të Amerikës.

“Ne po ndërtojmë një sistem ku të gjitha të dhënat shëndetësore të qytetarëve amerikanë ekzistojnë jo vetëm në nivel spitalor, por ato janë gjithashtu në një bazë të dhënash të unifikuar kombëtare të të dhënave shëndetësore,” deklaroi ai gjatë asaj kohe.

Nisma me TBI, e shpallur në vitin 2020, do të ndihmojë në zhvillimin e një versioni të të dhënave të centralizuara të kujdesit shëndetësor, duke filluar me vaksinimet.

“Kjo është një iniciativë jashtëzakonisht emocionuese dhe novatore për regjistrimin e informacionit mbi të gjitha vaksinimet dhe trajtimet e sëmundjeve në vendet afrikane,” tha Blair.

Megjithëse Afrika e ka përballuar mirë Covid-19, ajo ende duhet të jetë pjesë e përpjekjeve ndërkombëtare për të kontrolluar sëmundjen, përfshirë udhëtimet ndërkombëtare.

“Kjo do të thotë vaksinim i të paktën një pjese të konsiderueshme të popullsisë, që kërkon sistemin e të dhënave më cilësore në mënyrë që të regjistrohet përvoja e të gjithëve me vaksinën. Oracle mund t’i sigurojë atij sistemi të dhëna të ruajtura në mënyrë të sigurt dhe në pronësi të secilit vend dhe është i përgatitur ta bëjë këtë si pjesë e një partneriteti global filantropik.”

EMISIONET