Eurodeputetët i kërkojnë BE-së të pranojë të kaluarën e saj koloniale

Eurodeputetët i kërkojnë BE-së të pranojë të

Bashkimi Evropian duhet të trajtojë urgjentisht dhe të ndryshojë efektet e qëndrueshme të kolonializmit evropian, thuhet në një projekt-rezolutë që do t’i paraqitet komitetit të zhvillimit të Parlamentit Evropian.

Për më tepër, plani mbron një program reparacionesh për të korrigjuar padrejtësitë e vazhdueshme.

Plani vë në dukje se BE-ja nuk ka bërë “asnjë përpjekje të përbashkët për të njohur, adresuar dhe korrigjuar efektet e qëndrueshme të kolonializmit evropian në pabarazitë sociale dhe ndërkombëtare".

Ai madje bën thirrje për krijimin e një forumi të përhershëm të BE-së për drejtësinë restauruese.

Propozimi, siç raportohet nga Guardian , është përpjekja e parë formale për të shtyrë dëmshpërblimet për skllavërinë dhe kolonializmin në agjendën e BE-së.

Diskutimet paraprake midis eurodeputetëve janë një përgjigje ndaj kërkesave në rritje ndaj vendeve të zhvilluara për të korrigjuar pasojat e skllavërisë.

Muajin e kaluar, për më tepër, Bashkimi Afrikan ra dakord të bashkohej me kombet e Karaibeve në formimin e një fronti të bashkuar që synon t’i bëjë vendet evropiane të paguajnë për “krimet masive historike” .

Shumë ish-koloni evropiane, në Karaibe, Afrikë dhe Amerikën Latine, "vazhdojnë të vuajnë nga ana sociale, ekonomike dhe mjedisore nga trashëgimia e kolonializmit, skllavërisë, aparteidit dhe gjenocidit”, thuhet në rezolutën që do t’i paraqitet komitetit për Zhvilluar nga eurodeputeti gjerman. Pierette Herzberger-Fofana.

Kolonializmi evropian ishte “i bazuar në diskriminimin dhe dhunën racore”, shton rezoluta, duke vënë në dukje se kjo dhunë vazhdon të ketë “efekte të thella në pabarazitë sociale dhe globale, siç janë pabarazitë racore brenda dhe midis vendeve”.

Ai madje e lidh drejtësinë klimatike me rivendosjen e skllavërisë, duke thënë se vendet e zhvilluara (dhe ish-koloniale) kanë “kontribuar më shumë në emetimet e gazeve serrë, ngrohjen globale, krizën klimatike dhe degradimin e mjedisit”, ndërsa “vendet në zhvillim vuajnë më shumë se efektet e tyre”. .

Megjithatë, ajo lë të hapura detajet e formës së dëmshpërblimit, duke ftuar Komisionin Evropian të hartojë një raport.

EMISIONET