Britania/ Inflacioni “ngadalëson” divorcet, më i ulëti në 50 vjet

Britania/ Inflacioni “ngadalëson” divorcet, më i

Regjistrimet e divorcit në Angli dhe Uells kanë arritur nivelin më të ulët prej gjysmë shekulli, me avokatët që ia atribuojnë rënien rritjes së inflacionit pasi shumë çifte priren të shtyjnë procesin e kushtueshëm ligjor të marrjes së një divorci.

Në total, 80,057 divorce u dhanë në Angli dhe Uells në vitin 2022, sipas Zyrës për Statistikat Kombëtare, numri më i ulët që nga viti 1971. Rënia është 29.5% nga viti 2021, kur u lëshuan 113,505 divorce.

Megjithatë, duhet theksuar se në prill 2022 hyri në fuqi një ligj i ri për divorcin, i cili reformoi kuadrin ligjor të procesit të ekstradimit. Ndryshimet e vendosura kishin për qëllim reduktimin e konflikteve mes dy palëve, ndërsa ndër të tjera u vendosën periudha të reja të detyrueshme të pritjes. 

Në këtë kontekst, Zyra e Statistikave thekson se numri më i ulët i divorceve të parë në vitin 2022 “mund të pasqyrojë pjesërisht futjen e periudhave të reja të pritjes, që do të thotë se divorcet e kërkuara pas datës 6 prill 2022 mund të kërkojnë më shumë kohë për të arritur në një vendim përfundimtar”.

Megjithatë, komuniteti ligjor në Britani shprehu habinë për rënien e divorceve.

Sarah Jane Boon, bashkëpunëtore në Charles Russell Speechlys, vuri në dukje: “Kishte një besim midis profesionistëve të së drejtës familjare se ne do të shihnim një rritje të konsiderueshme në aplikimet për divorc.” Ajo shtoi se “sfidat financiare që lidhen me krizën e kostos së jetesës janë një faktor i mundshëm kontribues në rënien e shkallës së divorcit, pasi shumë çifte mund të kenë marrë parasysh përfitimet financiare të bashkëjetesës”.

EMISIONET