Boris Johnson kërkon që Ukraina të anëtarësohet në NATO ‘sa më shpejt të jetë e mundur’ për ‘paqe dhe stabilitet’

Boris Johnson kërkon që Ukraina të anëtarësohet në

Ish-kryeministri Boris Johnson ka hedhur poshtë pretendimet se anëtarësimi i Ukrainës në NATO do të ishte “provokues” për Rusinë , duke i quajtur akuzat “qesharake”.

Johnson tha se Vladimir Putin ka treguar se është i gatshëm të sulmojë Ukrainën , pavarësisht se ajo nuk është anëtare e NATO-s dhe sepse nuk është anëtare e bllokut të mbrojtjes.

Ai argumentoi se anëtarësimi i Ukrainës në NATO do të ndihmonte në sigurimin e “stabilitetit dhe paqes” në Evropë.

Kritikët e kundërpërgjigjes së NATO-s argumentojnë se anëtarësimi i Ukrainës në aleancë do të provokonte më tej agresionin rus.

Zëvendës Sekretari i Këshillit të Sigurimit rus, Alexander Venediktov, paralajmëroi: “Kievi e di mirë se një hap i tillë do të nënkuptonte një përshkallëzim të garantuar në Luftën e Tretë Botërore”.

Megjithatë, zoti Johnson tha se anëtarësimi i Ukrainës në NATO, në fakt do të ndihmonte “stabilitetin dhe paqen në Evropë”, duke e përshkruar si “qesharake” të thuash se pranimi mund të jetë “në një farë mënyre provokues për Rusinë ” .

Ai tha se kjo ishte evidente sepse: “Putini ka treguar se çfarë është i gatshëm të bëjë kur Ukraina nuk është anëtare e NATO-s? Dhe sepse Ukraina nuk është anëtare e NATO-s?”

Johnson shtoi se Ukraina duhet të lejohet të bashkohet “sa më shpejt të jetë e mundur” dhe kërkoi që qeveria të ndryshojë politikën e saj zyrtare në atë të mbështetjes për pranimin e Ukrainës në bllok.

“Prandaj, a pajtohet se duhet të jetë politika e qeverisë që Ukraina duhet të ftohet për të bërë përgatitjet e nevojshme për t’u bashkuar sa më shpejt që të jetë e mundur”.

Sekretari i Jashtëm James Cleverly përgëzoi ish-kryeministrin dhe vendosi “mirënjohjen” e tij për udhëheqjen e tij në numrin 10 kur Rusia pushtoi vitin e kaluar.

Cleverly e përshkroi pozicionin e NATO-s për Ukrainën si “të paqartë” dhe se një ftesë i ishte bërë vendit për t’u anëtarësuar në NATO.

Ai shtoi se është “tepër e rëndësishme që kjo të mos hiqet nga tavolina”.

Sekretari i Jashtëm ra dakord me Boris Johnson se Rusia ishte shkaku i agresionit në Ukrainë , në vend të zgjerimit të NATO-s në Evropën Lindore.

“Dëshira e Ukrainës për t’u bashkuar me NATO-n ishte një pozicion mbrojtës krejtësisht i kuptueshëm për shkak të atij kërcënimi nga lindja.”

Në janar, Boris Johnson bëri thirrje që Ukraina të anëtarësohej në NATO, duke paralajmëruar se Rusia po planifikonte një ofensivë “kundër-grushti” në pranverë, e cila duhej të parandalohej.

Ai shtoi: “Cili është rezultati i dështimit tonë prej dekadash për të përmbushur premtimin tonë dhe për të pranuar ukrainasit në strehën e ombrellës mbrojtëse të NATO-s?”

“Rezultati është lufta më e përgjakshme në Evropë për 80 vjet. Për hir të qartësisë, stabilitetit dhe paqes afatgjatë, tani është e qartë, gjë që nuk ishte para pushtimit të Putinit, se Ukraina duhet të bashkohet.”

“A do të përshkallëzohet [Putini] me një armë bërthamore në fushëbetejë? Vërtet? Nuk e besoj për asnjë sekondë. Nëse Putini do të ishte aq i çmendur sa të bëhej bërthamor, ai do t’i humbte paksa të gjithë votuesit e luhatshëm të botës nga Afrika, Lindja e Mesme, Azia të cilët aktualisht janë të gatshëm ta shkurtojnë atë kaq shumë.

EMISIONET