Bllokim i bankave, borxhit e parave të elitave, ja 9 sanksionet e SHBA-së ndaj Rusisë e Bjellorusisë

Bllokim i bankave, borxhit e parave të elitave, ja 9 sanksionet e

SHBA, së bashku me aleatët dhe partnerët, i kanë vendosur sanksione shkatërruese Rusisë pas nisjes së sulmit ndaj Ukrainës.

Kështu Rusia do të përballet me kosto masive nga izolimi i saj nga sistemi global financiar dhe tregtar dhe teknologjia e përparuar.

Konkretisht SHBA-të dhe aleatët kanë vendosur 9 sanksione që nisin nga ndërprerja e lidhjes me sistemin financiar të SHBA-së për institucioneve financiare, deri te kufizime e reja të borxhit dhe kapitalit për trembëdhjetë nga ndërmarrjet dhe entitetet kryesore më kritike ruse.

Deklarata e Shtëpisë së Bardhë:

Sot, Shtetet e Bashkuara, së bashku me aleatët dhe partnerët, po i imponojnë Rusisë kosto të rënda dhe të menjëhershme ekonomike në përgjigje të luftës së zgjedhur të Putinit kundër Ukrainës. Veprimet e sotme përfshijnë sanksione financiare gjithëpërfshirëse dhe kontrolle të rrepta të eksporteve që do të kenë ndikim të thellë në ekonominë, sistemin financiar të Rusisë dhe aksesin në teknologjinë më të avancuar. Masat e sanksioneve imponojnë kosto të rënda për institucionet më të mëdha financiare të Rusisë dhe do ta izolojnë më tej Rusinë nga sistemi financiar global.

Me sanksionet e sotme financiare, ne kemi synuar tani të dhjetë institucionet më të mëdha financiare të Rusisë, duke përfshirë vendosjen e bllokimit të plotë dhe sanksioneve të llogarive korresponduese dhe të pagueshme, si dhe kufizimet e borxhit dhe kapitalit, ndaj institucioneve që zotërojnë gati 80% të aktiveve të sektorit bankar rus. Masat e paprecedentë të kontrollit të eksportit do të ndërpresin më shumë se gjysmën e importeve të teknologjisë së lartë të Rusisë, duke kufizuar aksesin e Rusisë në inputet jetike teknologjike, duke atrofizuar bazën e saj industriale dhe duke nënvlerësuar ambiciet strategjike të Rusisë për të ushtruar ndikim në skenën botërore.

Ndikimi i këtyre masave do të zmadhohet ndjeshëm për shkak të bashkëpunimit historik shumëpalësh me një gamë të gjerë aleatesh dhe partnerësh që po pasqyrojnë veprimet tona, duke penguar ambicien e Putinit për të diversifikuar ekonominë e brishtë dhe njëdimensionale të Rusisë. Shkalla e agresionit të Putinit dhe kërcënimi që ai paraqet për rendin ndërkombëtar kërkojnë një përgjigje të vendosur dhe ne do të vazhdojmë të imponojmë kosto të rënda nëse ai nuk ndryshon kursin.

Veprimet kërcënuese të Putinit dhe tani agresioni i tij i paprovokuar ndaj Ukrainës po përballen me një nivel të paprecedentë bashkëpunimi shumëpalësh. Shtetet e Bashkuara mirëpresin angazhimet e Australisë, Kanadasë, Bashkimit Evropian, Japonisë dhe Mbretërisë së Bashkuar se ato gjithashtu do të ndërmarrin veprime të ngjashme të forta për ta mbajtur Rusinë përgjegjëse - duke demonstruar forcën e partneriteteve tona dhe duke thelluar ndikimin mbi Rusinë më shumë se çdo veprim. mund të kishim marrë vetëm. Kjo pason veprimin tonë të përbashkët në fillim të kësaj jave për të vendosur një këstin e parë të sanksioneve të rënda ndaj Rusisë.

Si rezultat i luftës së zgjedhur të Putinit, Rusia do të përballet me presion të menjëhershëm dhe intensiv mbi ekonominë e saj dhe kosto masive nga izolimi i saj nga sistemi financiar global, tregtia globale dhe teknologjia e fundit. Kjo përfshin ndërprerjen e bankës më të madhe të Rusisë nga sistemi financiar i SHBA-së – një goditje e rëndësishme për aftësinë e saj për të funksionuar dhe përpunuar tregtinë globale. Ai gjithashtu përfshin bllokimin e plotë të sanksioneve ndaj bankës së dytë më të madhe të Rusisë – ngrirjen e çdo aseti të saj që prek sistemin financiar të SHBA. Aftësia e Rusisë për të hyrë në tregjet globale, për të tërhequr investime dhe për të përdorur dollarin amerikan do të shkatërrohet.

Ekonomia e Rusisë tashmë është përballur me presion të intensifikuar në javët e fundit; vetëm sot tregu i saj i aksioneve u zhyt në nivelin e tij më të ulët në katër vjet e gjysmë dhe rubla u dobësua përtej çmimit të saj më të dobët të shlyerjes ditor në rekord – përpara se të vendoseshin sanksione shtesë. Me këto masa të reja të rrepta, këto presione do të akumulojnë më tej dhe do të shtypin rritjen ekonomike të Rusisë, do të rrisin kostot e saj të huamarrjes, do të rrisin inflacionin, do të intensifikojnë daljet e kapitalit dhe do të gërryejnë bazën e saj industriale. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët dhe partnerët tanë janë të bashkuar dhe do të vazhdojnë të imponojnë kosto, duke e detyruar Putinin të shikojë drejt vendeve të tjera që nuk mund të përsërisin fuqitë financiare dhe teknologjike të tregjeve perëndimore.

Sot, Shtetet e Bashkuara kryen veprimet e mëposhtme:

Ndërprerja e lidhjes me sistemin financiar të SHBA-së për institucionin më të madh financiar të Rusisë, Sberbank, duke përfshirë 25 filiale, duke vendosur sanksione të llogarive korrespondente dhe të pagueshme. Ky veprim do të kufizojë aksesin e Sberbank në transaksionet e bëra në dollarë. Sberbank është banka më e madhe në Rusi, mban gati një të tretën e aktiveve të përgjithshme të sektorit bankar rus, është shumë e lidhur me sistemin financiar global dhe është sistematikisht kritike për sistemin financiar rus.

Sanksione të plota bllokuese ndaj institucionit të dytë financiar më të madh të Rusisë, VTB Bank (VTB), duke përfshirë 20 filiale. Ky veprim do të ngrijë çdo pasuri të VTB-së që prek sistemin financiar të SHBA-së dhe do të ndalojë personat amerikanë që të merren me to. VTB zotëron gati një të pestën e aseteve të përgjithshme të sektorit bankar rus, është shumë e ekspozuar ndaj sistemeve financiare të SHBA-së dhe atyre perëndimore dhe është sistematikisht kritike për sistemin financiar rus.

Sanksione të plota bllokuese ndaj institucionit të dytë financiar më të madh të Rusisë, VTB Bank (VTB), duke përfshirë 20 filiale. Ky veprim do të ngrijë çdo pasuri të VTB-së që prek sistemin financiar të SHBA-së dhe do të ndalojë personat amerikanë që të merren me to. VTB zotëron gati një të pestën e aseteve të përgjithshme të sektorit bankar rus, është shumë e ekspozuar ndaj sistemeve financiare të SHBA-së dhe atyre perëndimore dhe është sistematikisht kritike për sistemin financiar rus.

Sanksionet bllokuese të plota ndaj tre institucioneve të tjera të mëdha financiare ruse: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC dhe Novikombank- dhe 34 filiale. Këto sanksione ngrijnë asetet e këtyre institucioneve që prekin sistemin financiar të SHBA dhe ndalojnë personat amerikanë të merren me to. Këto institucione financiare luajnë një rol të rëndësishëm në ekonominë ruse.

Kufizime të reja të borxhit dhe kapitalit për trembëdhjetë nga ndërmarrjet dhe entitetet kryesore më kritike ruse. Kjo përfshin kufizime në të gjitha transaksionet, sigurimin e financimit dhe marrëveshjet e tjera në borxhin e ri me maturim më të madh se 14 ditë dhe kapitalin e ri të emetuar nga trembëdhjetë ndërmarrje dhe subjekte shtetërore ruse: Sberbank, AlfaBank, Banka e Kreditit e Moskës, Gazprombank, Banka Bujqësore Ruse, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot dhe Hekurudhat Ruse. Këto subjekte, duke përfshirë kompanitë kritike për ekonominë ruse me asete të vlerësuara prej afro 1.4 trilion dollarë, nuk do të jenë në gjendje të mbledhin para përmes tregut amerikan - një burim kryesor i gjenerimit të kapitalit dhe të ardhurave, i cili kufizon aftësinë e Kremlinit për të mbledhur para për aktivitetin e tij. 

Sanksione shtesë të bllokimit të plotë ndaj elitave ruse dhe anëtarëve të familjes së tyre: Sergei Ivanov (dhe djali i tij, Sergei), Andrey Patrushev (dhe djali i tij Nikolai), Igor Sechin (dhe djali i tij Ivan), Andrey Puchkov, Yuriy Solviev (dhe dy pasuri të paluajtshme kompanitë që ai zotëron), Galina Ulyutina dhe Alexander Vedyakhin. Ky veprim përfshin individë që janë pasuruar në kurriz të shtetit rus dhe i kanë ngritur anëtarët e familjeve të tyre në disa nga pozitat më të larta të pushtetit në vend. Ai përfshin gjithashtu figura financiare që ulen në krye të institucioneve më të mëdha financiare të Rusisë dhe janë përgjegjës për sigurimin e burimeve të nevojshme për të mbështetur pushtimin e Putinit në Ukrainë. Ky veprim pason aksionin e djeshëm që synon elitat ruse dhe anëtarët e familjeve të tyre dhe i shkëput ato nga sistemi financiar i SHBA-së, ngrin çdo pasuri që ata mbajnë në Shtetet e Bashkuara dhe bllokon udhëtimin e tyre në Shtetet e Bashkuara.

Kostot për Bjellorusinë për mbështetjen e një pushtimi të mëtejshëm të Ukrainës duke sanksionuar 24 individë dhe subjekte bjelloruse, duke përfshirë shënjestrimin e aftësive ushtarake dhe financiare të Bjellorusisë duke sanksionuar dy banka të rëndësishme shtetërore bjelloruse, nëntë firma mbrojtëse dhe shtatë zyrtarë dhe elita të lidhura me regjimin. Ne i bëjmë thirrje Bjellorusisë që të tërheqë mbështetjen e saj për agresionin rus në Ukrainë.

Kufizime gjithëpërfshirëse ndaj ushtrisë ruse për t'i dhënë një goditje ambicieve ushtarake dhe strategjike të Putinit. Kjo përfshin masa kundër përdoruesve të fundit ushtarakë, duke përfshirë Ministrinë Ruse të Mbrojtjes. Eksportet e pothuajse të gjithë artikujve dhe artikujve të SHBA-së të prodhuara në vende të huaja duke përdorur softuer, teknologji ose pajisje të caktuara me origjinë nga SHBA-ja do të kufizohen për përdoruesit e synuar ushtarakë. Këto kufizime gjithëpërfshirëse zbatohen për Ministrinë Ruse të Mbrojtjes, duke përfshirë Forcat e Armatosura të Rusisë, kudo që ndodhen.

Kufizimet në mbarë Rusinë për të mbytur importin rus të mallrave teknologjike kritike për një ekonomi të larmishme dhe aftësinë e Putinit për të projektuar pushtetin. Kjo përfshin mohimin në mbarë Rusinë të eksporteve të teknologjisë së ndjeshme, duke synuar kryesisht sektorët rusë të mbrojtjes, aviacionit dhe detar për të ndërprerë aksesin e Rusisë në teknologjinë e fundit. Përveç kufizimeve gjithëpërfshirëse në sektorin e mbrojtjes ruse, qeveria e Shteteve të Bashkuara do të vendosë kufizime në të gjithë Rusinë për teknologjitë e ndjeshme amerikane të prodhuara në vende të huaja duke përdorur softuer, teknologji ose pajisje me origjinë nga SHBA. Kjo përfshin kufizimet në mbarë Rusinë për gjysmëpërçuesit, telekomunikacionin, sigurinë e kriptimit, lazerët, sensorët, navigimin, avionikën dhe teknologjitë detare. Këto kontrolle të ashpra dhe të qëndrueshme do të ndërpresin aksesin e Rusisë në teknologjinë më të avancuar.

Bashkëpunimi historik shumëpalësh që shërben si një shumëfishues i forcës në kufizimin e më shumë se 50 miliardë dollarëve në inputet kryesore për Rusinë - duke ndikuar shumë më tepër se ajo në prodhimin e Rusisë. Si rezultat i këtij koordinimi shumëpalësh, ne do të ofrojmë një përjashtim për vendet e tjera që miratojnë masa po aq të rrepta. Vendet që miratojnë kufizime në thelb të ngjashme të eksportit përjashtohen nga kërkesat e reja të licencimit të SHBA-së për artikujt e prodhuar në vendet e tyre. Bashkimi Evropian, Australia, Japonia, Kanadaja, Zelanda e Re dhe Mbretëria e Bashkuar, kanë komunikuar tashmë planet e tyre për veprime paralele. Ky koordinim i paprecedentë zgjeron ndjeshëm shtrirjen e kufizimeve ndaj Rusisë. Angazhimi i mëtejshëm me aleatët dhe partnerët do të vazhdojë të maksimizojë ndikimin në aftësitë ushtarake të Rusisë.

EMISIONET