Aramco, gjigandi saudit i naftës fitim rekord prej 161 miliardë dollarësh në 2022

Aramco, gjigandi saudit i naftës fitim rekord prej 161 miliardë

Gjigandi saudit i naftës Aramco ka njoftuar një fitim rekord prej 161.1 miliardë dollarësh (134 miliardë £) për vitin 2022, i ndihmuar nga rritja e çmimeve të energjisë dhe vëllimet më të mëdha.

Ajo përfaqëson një rritje prej 46.5% për kompaninë shtetërore, krahasuar me vitin e kaluar.

Është firma e fundit energjetike që raporton fitime rekord, pas rritjes së çmimeve të energjisë pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022.

ExxonMobil i Amerikës fitoi 55.7 miliardë dollarë dhe Shell i Britanisë raportoi 39.9 miliardë dollarë.

Aramco deklaroi gjithashtu një divident prej 19.5 miliardë dollarësh për tremujorin tetor-dhjetor 2022, që do të paguhet në tremujorin e parë të këtij viti.

Shumica e shumës së dividentit do t'i shkojë qeverisë së Arabisë Saudite, e cila zotëron gati 95% të aksioneve në kompani.

Nafta e papërpunuar Brent, çmimi bazë i naftës, tani tregtohet me rreth 82 dollarë për fuçi - megjithëse çmimet i kaluan 120 dollarë për fuçi në mars, pas pushtimit të Rusisë, dhe në qershor.

"Aramco kaloi valën e çmimeve të larta të energjisë në 2022," tha Robert Mogielnicki nga Instituti i Shteteve të Gjirit Arab në Uashington. “Do të kishte qenë e vështirë për Aramco të mos performonte fuqishëm në vitin 2022”.

Në një deklaratë të dielën, Aramco tha se rezultatet e kompanisë ishin "të mbështetura nga çmimet më të forta të naftës bruto, vëllimet më të larta të shitura dhe marzhet e përmirësuara për produktet e rafinuara".

Presidenti dhe CEO i Aramco, Amin Nasser tha: "Duke pasur parasysh që ne parashikojmë që nafta dhe gazi do të mbeten thelbësore për të ardhmen e parashikueshme, rreziqet e nën-investimit në industrinë tonë janë reale - duke përfshirë kontributin në çmimet më të larta të energjisë."

Për të adresuar këto sfida, tha ai, kompania nuk do të fokusohet vetëm në zgjerimin e prodhimit të naftës, gazit dhe kimikateve - por gjithashtu do të investojë në teknologji të reja me më pak karbon.

Aramco - kompania e dytë më e vlefshme në botë vetëm pas Apple të Amerikës - është një emetues kryesor i emetimeve të gazeve serrë që kontribuojnë në ndryshimet klimatike.

Duke iu përgjigjur njoftimit të Aramco, Sekretarja e Përgjithshme e Amnesty International, Agnès Callamard tha: "Është tronditëse për një kompani të bëjë një fitim prej më shumë se 161 miliardë dollarësh në një vit të vetëm nëpërmjet shitjes së karburantit fosil - nxitësi i vetëm më i madh i krizës klimatike".

Ajo shtoi: "Është edhe më tronditëse sepse kjo tepricë u grumbullua gjatë një krize globale të kostos së jetesës dhe u ndihmua nga rritja e çmimeve të energjisë që rezultoi nga lufta e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës."

Arabia Saudite është prodhuesi më i madh në kartelin e naftës Opec (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës).

Por mbretëria e Gjirit është dënuar për një sërë abuzimesh të të drejtave të njeriut: përfshirjen e saj në konfliktin në Jemenin fqinj, vrasjen në vitin 2018 të gazetarit Jamal Khashoggi, për burgosjen e disidentëve dhe për përdorimin e gjerë të dënimit me vdekje.

EMISIONET