Arkeologët kanë zbuluar eshtrat e dy burrave që humbën jetën në shpërthimin vullkanik që shkatërroi qytetin antik romak të Pompeit, gati 2,000 vjet më parë. Sipasta zyrarëve në parkun Arkeologjik, kjo gjetje përbën “një dëshmi të jashtëzakonshme ” të atij shpërthimi vdekjeprurës..

Arkeologët kanë zbuluar eshtrat e dy burrave që humbën jetën në shpërthimin vullkanik që shkatërroi qytetin antik romak të Pompeit gati 2,000 vjet më parë.

Zyrtarët në parkun arkeologjik të Pompeit thanë se burri rreth 30-40 vjeç ishte me status të lartë dhe tjetri skllav i tij.

Ata “mbase po kërkonin strehim” nga shpërthimi “kur humbën jetën”, shtoi drejtori Massimo Osanna.

“Isshtë një vdekje nga goditja termike, siç demonstrohet gjithashtu nga këmbët dhe duart e tyre të shtrënguara”, u tha z. Osanna gazetarëve. Ai e përshkroi zbulimin si “një dëshmi të pabesueshme dhe të jashtëzakonshme” nga ai shpërthim vdekjeprurës.

Pompei u përfshi nga një shpërthim vullkanik nga mali Vesuvius në vitin 79 pas Krishtit.

 Shpërthimi varrosi Pompein në hi, duke ngrirë qytetin dhe banorët e tij në kohë dhe duke e kthyer atë në burim të pasur për arkeologët.

Zbulimi i fundit u bë këtë muaj gjatë një gërmimi në një vilë të madhe në periferi të qytetit antik. Puna e gërmimit po vazhdon në vendin arkeologjik, të vendosur afër Napolit, por mbetet i mbyllur për turistët për shkak të masave të koronavirusit.