Vetëm 10 rrëqebuj në Shqipëri, dëmtimi i habitatit dhe gjuetia e paligjshme rrezikojnë specien

Vetëm 10 individë të Rrëqebullit të Ballkanit vlerësohet se jetojnë në tri zona të Shqipërisë ku kjo specie e rrezikuar është evidentuar. Dëmtimi i habitateve dhe gjuetia e paligjshme janë ndër arsyet sipas ekspertëve është një specie e rrezikuar dhe në shqipëri popullata e tij ka ardhur në rënie. Vetëm 10 prej tyre mendohet se jetojnë në 3 zona të vendit tonë.

Trendi i popullsisë së species në zhdukje "rrëqebulli i Ballkanit" në vendin tonë ka njohur rënie.

Jo më shumë se 10 individe besohet se jetojnë në tre zona në vendin tonë.

Mes arsyeve të ekspertëve rendisin shkatërrimin e habitatit dhe gjuetinë e paligjshme.

"Rrëqebulli i Balkanit është një lloj i rrezikuar. Jetojnë jo më shumë se 5 individë. Vitet e fundin kemi zbuluar edhe 2 mijë popullata në Shqipëri."

Për këtë arsye organizata e Mrojtjes së Mjedisit Natyror PPNEA dhe Federata e Gjuetisë diskutuan në një takim të përbashkët për mbrojtjen e kafshës së rrezikuar.

Presidenti i Federatës së gjuetarëve Themi Perri apeloi për ruajtjen e habitatit, si faktr kryesor.

"Ti japim informacionë për këtë specie. Të angazhohemi për mbrojtjen.

Rrëqebulli i Ballkanit u evidentua për herë të parë në shqipëri në vitin 2016, në malin e Munellës.

Në atë kohë u zbuluan rreth 5 të tillë, por këtë vit numri i tyre në të njëjtën zonë ka rënë në 2.

EMISIONET