Shquhej për drogë, dhunë dhe vrasje, shkatërrohet mafia shqiptare në Spanjë, eurot e sekuestruara nuk kanë numërim

Shquhej për drogë, dhunë dhe vrasje, shkatërrohet mafia

Garda Civile, në bashkëpunim me Karabinierët dhe Guardia di Finanza dhe me mbështetjen e DIA dhe personelit të specializuar nga projekti ISF4@ON për luftën kundër grupeve mafioze, finalizoi Operacionin Dragon Ball.

Operacioni policor është zhvilluar në dy faza radhazi, më 13 dhe 17 shtator ku kanë marrë pjesë rreth 400 agjentë të Gardës Civile në Ibiza, Malaga, Barcelona dhe Tenerife.

Gjatë operacionit janë sekuestruar sasi të konsiderueshme lëndësh narkotike, armë zjarri, sasi të mëdha parash dhe dokumente që mund të lidhen me pastrim parash nga veprimtari kriminale. Objektivi i këtij operacioni kanë qenë dy organizata kriminale, njëra me origjinë italiane dhe tjetra me origjinë shqiptare , me bazë në ishullin Ibiza dhe me degë në zona të tjera të Spanjës dhe jashtë saj. 

Rezultati i operacionit

Rezultati përfundimtar i operacionit ka konsistuar në çmontimin e dy prej organizatave kriminale më të rëndësishme të dedikuara për trafikun e drogës që vepronin në ishullin Ibiza dhe futjen në treg të 94500 dozave MDMA dhe kokaine, me vlerë 4.1 milionë euro . . Gjithashtu, është sekuestruar  edhe pasuri e luajtshme dhe e paluajtshme me vlerë të përafërt 22 milionë euro.

Janë bërë gjithsej 32 arrestime , përfshirë shtetas italianë, shqiptarë dhe hungarezë, si dhe janë kryer 42 kontrolle pronash, 38 në Ibiza, 1 në Barcelonë, 2 në Malaga dhe 1 në Tenerife, përveç vendndodhjes së bodrume në zonat e pyllëzuara në ishullin Ibiza. Droga e sekuestruar arrin në 18 kilogramë metamfetaminë me të cilën mund të ishin prodhuar 870 mijë pilula ekstazi, 4,5 kilogramë kokainë, një plantacion kanabisi, me 600 bimë marihuanë, sasi të konsiderueshme substancash të tjera, mjete peshimi dhe shtypjeje. Gjithashtu janë konfiskuar dy armë zjarri, 330 mijë euro para të gatshme dhe 23 automjete të tipit të lartë.

Gjithashtu janë bllokuar 116 llogari rrjedhëse dhe 15 prona të përdorura për pastrim parash. 

Organizatat kriminale

Organizata kriminale e zbërthyer me origjinë italiane është e lidhur me 'Ndrangheta' e dedikuar për trafikun e drogës në shkallë ndërkombëtare, duke përfshirë laboratorët e drogës dhe magazinat e fshehura, duke përdorur automjete të pajisura me sisteme të sofistikuara fshehjeje dhe varka për transportin e kokainës. Destinacioni i drogës ishte kryesisht Italia dhe Spanja dhe vinte direkt nga Amerika e Jugut.

Anëtarët e kësaj organizate shquhen për përdorimin e dhunës, kanë përdorur metoda si tortura, madje kanë kryer edhe vrasje në Itali. Gjatë hetimeve është evidentuar mbajtja e armëve të zjarrit nga të ndaluarit në Ibiza.

Disa nga anëtarët e saj me banim në Spanjë kanë qenë të lidhur me rastet e zhvatjes në Itali, përveç kryerjes së aktiviteteve të pastrimit të parave në Spanjë. Kjo organizatë, në këtë hetim, akuzohet për sekuestrimin e 1500 kilogramëve kokainë në provincën e Malagës, më 20 prill 2020. Sa i përket organizatës shqiptare të shpërbërë, e karakterizuar nga të njëjtat metoda të dhunshme si ajo italiane, me kusht që kjo e fundit. me armë zjarri dhe drogë në ishullin Ibiza.

EMISIONET