Lufta në Ukrainë dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor, konkluzionet e Këshillit Europian: Të gatshëm për ti dhënë statusin kandidat Bosnjes

Lufta në Ukrainë dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor,

Konkluzionet e Këshillit Evropian për Ukrainën, aplikimet për anëtarësim të Ukrainës, Republikës së Moldavisë dhe Gjeorgjisë, Ballkanit Perëndimor dhe marrëdhëniet e jashtme, 23 qershor 2022.

II. UKRAINA

4. Këshilli Evropian diskutoi luftën e agresionit rus kundër Ukrainës në dimensionet e saj të ndryshme. Këshilli Evropian përsërit se qëndron me vendosmëri me Ukrainën dhe se Bashkimi Evropian do të vazhdojë të ofrojë mbështetje të fortë për qëndrueshmërinë e përgjithshme ekonomike, ushtarake, sociale dhe financiare të Ukrainës, duke përfshirë ndihmën humanitare.

5. Këshilli Evropian dënon me vendosmëri sulmet pa dallim të Rusisë kundër civilëve dhe infrastrukturës civile dhe i kërkon Rusisë që të tërheqë menjëherë dhe pa kushte të gjitha trupat dhe pajisjet ushtarake të saj nga i gjithë territori i Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht. E drejta ndërkombëtare humanitare, duke përfshirë trajtimin e të burgosurve të luftës, duhet të respektohet. Ukrainasit, veçanërisht fëmijët, të cilët janë larguar me forcë në Rusi duhet të lejohen menjëherë të kthehen të sigurt. Rusia, Bjellorusia dhe të gjithë ata që janë përgjegjës për krimet e luftës dhe krimet e tjera më të rënda do të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare.

Miratimi i paketës së gjashtë të sanksioneve të BE-së intensifikon më tej presionin ndaj Rusisë për t'i dhënë fund luftës së saj kundër Ukrainës. Puna do të vazhdojë për sanksionet, duke përfshirë forcimin e zbatimit dhe parandalimin e anashkalimit. Këshilli Evropian u bën thirrje të gjitha vendeve që të harmonizohen me sanksionet e BE-së, në veçanti vendet kandidate. Puna duhet të finalizohet shpejt për vendimin e Këshillit duke shtuar shkeljen e masave kufizuese të Bashkimit në listën e krimeve të BE-së.

6. Bashkimi Evropian mbetet fuqishëm i përkushtuar për të ofruar mbështetje të mëtejshme ushtarake për të ndihmuar Ukrainën të ushtrojë të drejtën e saj të natyrshme të vetëmbrojtjes kundër agresionit rus dhe të mbrojë integritetin dhe sovranitetin e saj territorial. Për këtë qëllim, Këshilli Evropian i bën thirrje Këshillit që të punojë me shpejtësi për një rritje të mëtejshme të mbështetjes ushtarake.

7. Këshilli Evropian vëren se Komisioni do të paraqesë së shpejti një propozim për t'i dhënë Ukrainës ndihmë të re të jashtëzakonshme makro-financiare deri në 9 miliardë euro në vitin 2022. Ai i bën thirrje Komisionit të paraqesë me shpejtësi propozimet e tij për mbështetjen e BE-së për rindërtimin e Ukrainës, në konsultim me partnerë, organizata dhe ekspertë ndërkombëtarë.

8. Rusia, duke armatosur ushqimin në luftën e saj kundër Ukrainës, është e vetmja përgjegjëse për krizën globale të sigurisë ushqimore që ka provokuar. Këshilli Evropian i kërkon Rusisë që të ndalojë menjëherë shënjestrimin e objekteve bujqësore dhe heqjen e drithërave, dhe të zhbllokojë Detin e Zi, në veçanti portin e Odesës, në mënyrë që të lejojë eksportin e drithërave dhe operacionet e transportit detar. Këshilli Evropian mbështet përpjekjet e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara për këtë qëllim. Këshilli Evropian nënvizon se sanksionet e BE-së kundër Rusisë lejojnë qarkullimin e lirë të produkteve bujqësore dhe ushqimore dhe dhënien e ndihmës humanitare.

9. Këshilli Evropian mbështet fuqimisht përpjekjet në Rrugët e Solidaritetit për të lehtësuar eksportet e ushqimit nga Ukraina nëpërmjet rrugëve të ndryshme tokësore dhe porteve të BE-së. Ai i bën thirrje Komisionit dhe Shteteve Anëtare, duke u mbështetur veçanërisht në iniciativën FARM, si dhe në iniciativat e OKB-së dhe G7, të rrisin përpjekjet e tyre:

(1) të mbështesë vendet në zhvillim për të riorientuar, kur është e nevojshme, zinxhirët e tyre të furnizimit;

(2) për të përshpejtuar shpërndarjen e nismave kryesore kryesore të Ekipit të Evropës, të rënë dakord në Samitin e fundit të Bashkimit Evropian - Bashkimit Afrikan, të cilat synojnë të zhvillojnë prodhimin e qëndrueshëm të ushqimit, të forcojnë produktivitetin bujqësor, duke përfshirë kulturat proteinike dhe kapacitetin e agrobiznesit në kontinentin afrikan ; dhe

(3) për të punuar në iniciativa së bashku me partnerët ndërkombëtarë për të mbështetur zhvillimin e kapaciteteve prodhuese të inputeve në vendet në zhvillim, në veçanti të plehrave të qëndrueshme.

III. APLIKiMET PËR ANËTARËSIM TË UKRAINËS, REPUBLIKËS SË MOLDAVISË DHE GJEORGJISË

10. Këshilli Evropian njeh perspektivën evropiane të Ukrainës, Republikës së Moldavisë dhe Gjeorgjisë. E ardhmja e këtyre vendeve dhe e qytetarëve të tyre qëndron brenda Bashkimit Evropian.

11. Këshilli Evropian ka vendosur t'i japë statusin e vendit kandidat Ukrainës dhe Republikës së Moldavisë.

12. Komisioni ftohet t'i raportojë Këshillit mbi përmbushjen e kushteve të përcaktuara në opinionet e Komisionit për aplikimet përkatëse për anëtarësim si pjesë e paketës së tij të rregullt të zgjerimit. Këshilli do të vendosë për hapat e mëtejshëm pasi të plotësohen plotësisht të gjitha këto kushte.

13. Këshilli Evropian është i gatshëm t'i japë Gjeorgjisë statusin e vendit kandidat pasi të jenë adresuar prioritetet e specifikuara në opinionin e Komisionit për aplikimin e Gjeorgjisë për anëtarësim.

14. Progresi i çdo vendi drejt Bashkimit Evropian do të varet nga merita e tij në përmbushjen e kritereve të Kopenhagës, duke marrë parasysh kapacitetin e BE-së për të absorbuar anëtarë të rinj.

IV. BALLKANI PERËNDIMOR

15. Bashkimi Evropian shpreh angazhimin e tij të plotë dhe të qartë për perspektivën e anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit.

16. Bazuar në metodologjinë e rishikuar, Këshilli Evropian fton Komisionin, Përfaqësuesin e Lartë dhe Këshillin që të avancojnë më tej integrimin gradual midis Bashkimit Evropian dhe rajonit tashmë gjatë vetë procesit të zgjerimit në një mënyrë të kthyeshme dhe të bazuar në merita.

17. Këshilli Evropian rikujton rëndësinë e reformave, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit dhe në veçanti ato që lidhen me pavarësinë dhe funksionimin e gjyqësorit dhe luftën kundër korrupsionit. Ai gjithashtu u bën thirrje partnerëve të garantojnë të drejtat dhe trajtimin e barabartë të personave që u përkasin pakicave.

18. Këshilli Evropian u informua për zhvillimet e fundit në diskutimet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut. Ai bën thirrje për një zgjidhje të shpejtë të çështjeve të fundit të mbetura në mënyrë që negociatat e pranimit të mund të hapen pa vonesë.

19. Këshilli Evropian ripohon urgjencën e arritjes së përparimit të prekshëm në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve të pazgjidhura dypalëshe dhe rajonale, veçanërisht në Dialogun Beograd-Prishtinë për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

20. Këshilli Evropian mirëpret marrëveshjen politike të arritur më 12 qershor 2022 nga krerët e Bosnjë-Hercegovinës në Bruksel, e cila është e nevojshme për stabilitetin dhe funksionimin e plotë të vendit dhe për t'iu përgjigjur aspiratave të popullit. Ai u bën thirrje të gjithë liderëve politikë në Bosnje dhe Hercegovinë që të zbatojnë me shpejtësi angazhimet e përcaktuara në marrëveshje dhe të finalizojnë urgjentisht reformën kushtetuese dhe zgjedhore, e cila do t'i lejojë vendit të përparojë me vendosmëri në rrugën e tij evropiane, në përputhje me opinionin e Komisionit.

21. Këshilli Evropian është i gatshëm të japë statusin e vendit kandidat për Bosnjë-Hercegovinën dhe për këtë qëllim fton Komisionin t'i raportojë pa vonesë Këshillit mbi zbatimin e 14 prioriteteve kryesore të përcaktuara në opinionin e tij, me vëmendje të veçantë për ato të cilat përbëjnë një grup të konsiderueshëm reformash në mënyrë që Këshilli Evropian të kthehet për të vendosur për këtë çështje.

VII. MARRËDHËNIET E JASHTME

Mesdheu Lindor

28. Këshilli Evropian shprehu shqetësim të thellë për veprimet dhe deklaratat e përsëritura të fundit nga Turqia. Turqia duhet të respektojë sovranitetin dhe integritetin territorial të të gjitha shteteve anëtare të BE-së. Duke kujtuar konkluzionet e tij të mëparshme dhe deklaratën e 25 marsit 2021, Këshilli Evropian pret që Turqia të respektojë plotësisht ligjin ndërkombëtar, të de-përshkallëzojë tensionet në interes të stabilitetit rajonal në Mesdheun Lindor dhe të promovojë marrëdhëniet e mira fqinjësore në një mënyrë të qëndrueshme.

Bjellorusia

29. Këshilli Evropian nënvizon të drejtën demokratike të popullit bjellorus për të pasur zgjedhje të reja, të lira dhe të ndershme. Ai u bën thirrje autoriteteve bjelloruse të mbështesin të drejtat e njeriut, demokracinë dhe sundimin e ligjit, t'i japin fund represionit dhe të lirojnë të burgosurit politikë.

EMISIONET