Lufta në Ukrainë, imazhet fotografike të 93 fotoreporterëve të huaj prezantohen në COD

Lufta në Ukrainë, imazhet fotografike të 93 fotoreporterëve

50 imazhe fotografike nga fronti i luftës në Ukrainë, që përçojnë dramën dhe përpjekjet e ukrainasve për të mbrojtur atdheun e tyre dhe demokracinë u prezantuan sot në Qendrën për Hapje dhe Dialog, në Tiranë.

“Ukraina: Një krim lufte“ titullohet ekspozita e çelur në prag të 2-vjetorit të agresioni rus në Ukrainë nga Qendra për Hapje dhe Dialog në bashkëpunim me Open Society Foundations Western Balkans dhe FotoEvidence.

Në ceremoninë e çeljes së ekspozitës ishte i pranishëm, Kryeministri Edi Rama, Eridana Çano drejtoreshë e Agjencisë për Dialog dhe Bashkëqeverisje, Svetlana Bachevanova drejtoreshë ekzekutive e FotoEvidence si dhe kuratore e kësaj ekspozite, fotografët Christopher Occhicone, Oksana Parafeniuk, etj.

Drejtoresha e Agjencisë për Dialog dhe Bashkëqeverisje, Eridana Çano tha në fjalën e saj se “ekspozita sjell pamje rrënqethëse e drithëruese që përçojnë dramën dhe përpjekjet e ukrainasve për të mbrojtur atdheun e tyre dhe demokracinë”.

“Këto dëshmi pamore sillen pa filtra e pa ndërhyrje, të vrazhda e të dhimbshme, të lënduara e përgjakura e ndoshta kjo ndihmon shikuesin të përfytyrojë dhimbjen e vërtetë të ngjarjes përtej lentes së ftohtë të aparatit fotografik njësoj si të ishim të gjithë aty duke përjetuar këtë plagë”, theksoi Çano.

Çano u shpreh se “ekspozita shoqërohet edhe nga libri me të njëjtin titull i botuar nga FotoEvidence me dëshmi nga 93 fotoreporterë prej 29 vendeve të ndryshme, që paraqesin agresionin rus në Ukrainë”.

Drejtoresha ekzekutive e FotoEvidence, Svetlana Bachevanova u shpreh se “ekspozita rrjedh nga i njëri libër prodhuar e botuar nga FotoEvidence. Libri ofron prova pamore të dhunës pa dallim dhe krimet e luftës të kryera nga rusët në tokën ukrainase. Ky libër është një deklaratë nga 93 fotoreporterë nga 29 vende që u bënë bashkë për të prezantuar dëshmitë e tyre në vetë të parë të pushtimit rus në Ukrainë nga këndvështrimi i tyre, që kanë detyrë ta dokumentojnë një gjë të tillë”.

“”Ukraina një krim lufte” u botua për t’i shërbyer si një instrument i fuqishëm për mobilizim si dhe një dokument historik. Rrëfen në fjalë dhe pamje histori intime të të mbijetuarve e të dëshmitarëve të masakrave duke dhënë një rrëfim që të lë pa frymë të shkatërrimit të luftës dhe pasojat mbi civilët ukrainas”, tha Bachevanova.

Libri në vetvete përfshin mbi 360 fotografi dhe 30 dëshmi nga 93 fotoreporterë prej 29 vendesh të ndryshme, të cilët paraqesin dëshmitë nga këndvështrimi i atyre që do të dokumentojnë në vijim pushtimin rus të Ukrainës.

Imazhet dhe reportazhet sjellin momentet e konfliktit, katastrofën humanitare dhe hetimet e krimeve të luftës. Aty zbulohet jo vetëm zhvendosja e miliona njerëzve në një realitet drithërues, por edhe historitë e tmerrshme të shkatërrimit dhe viktimave, që do të mbeten gjatë në memorien kolektive të atij kombi, të cilat dalin në pah nga përvoja e terrenit në një zonë lufte, ku të parët që shkelnin territoret e çliruara ishin fotoreporterët e “FotoEvidence”.

“Ukraina: Një krim lufte” shërben si një dokument historik i vitit të parë të kësaj lufte. Në këtë libri rrëmohet thellë në lajmet për të treguar histori intime të të mbijetuarve dhe dëshmitarëve të mizorive.

Ekspozita dhe libri përfshin imazhe në të gjitha aspektet e luftës, nga e gjithë Ukraina, për të nxjerrë një përshkrim gjithëpërfshirës të shkatërrimit, numrin e civilëve viktima të luftës dhe krimet e kryera në tokën ukrainase.

Fotografët që marrin pjesë në ekspozitë: Evgeniy Maloletka, Wolfgang Schwan, Nicole Tung, Ron Haviv, Paula Bronstein, Espen Rasmussen, Eddy Van Wessel, Oksana Parafeniuk, Brendan Hoffman, Laetitia Vancon, Vyacheslav Ratynsky, Myklhaylo Palinchak, Giulio Piscitelli, Fabio Bucciarelli, Chris MgGrath, Daniel Berehulak, Carol Guzy, Finbarr O’Reilly, Hector Quintanar, Eric Bouvet, Dmytro Kozatskyi, Patrik Jaracz dhe Oleksii Furman.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur për qytetarët përgjatë datave 22 shkurt – 23 mars 2024.

EMISIONET