Dhjetëra vdekje të fëmijëve shtyjnë Gambian të pezullojë shitjet e shurupit të paracetamolit

Dhjetëra vdekje të fëmijëve shtyjnë Gambian të

Gambia urdhëroi të martën importuesit dhe dyqanet të pezullojnë shitjet e të gjitha markave të shurupit të paracetamolit ndërsa qeveria heton një lidhje të dyshuar midis ilaçit dhe vdekjes së dhjetëra fëmijëve të vegjël.

Të enjten e kaluar, kreu i shërbimit shëndetësor të vendit të Afrikës Perëndimore tha se kishte nisur hetimin pasi një rritje të rasteve të dëmtimit akut të veshkave tek fëmijët nën moshën pesë vjeç të zbuluara në fund të korrikut.

Rregullatori i barnave, i njohur si Agjencia e Kontrollit të Barnave (MCA), tha se nuk kishte të dhëna të mjaftueshme për të garantuar një ndalim të përgjithshëm të shurupeve të paracetamolit, një qetësues që përdoret shpesh për të trajtuar ethet tek fëmijët.

Fëmijët vuanin simptoma duke përfshirë pamundësinë për të urinuar, ethe dhe të vjella që çuan shpejt në dështim të veshkave.

Ai nuk përmendi ndonjë markë specifike, por tha se disa mostra ishin dërguar jashtë vendit për testim të kontrollit të cilësisë.

Javën e kaluar, zyrtarët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë thanë se provat nuk tregonin për paracetamolin, por për një origjinë infektive siç është uji i ndotur, por theksuan se kishte shumë pyetje pa përgjigje.

EMISIONET