Shkencëtarët zbulojnë pse Neptuni dhe Urani kanë ngjyra të ndryshme pavarësisht ngjashmërive

Shkencëtarët zbulojnë pse Neptuni dhe Urani kanë ngjyra

Shkencëtarët kanë shpjeguar pse Neptuni dhe Urani janë ngjyra të ndryshme pavarësisht se kanë shumë të përbashkëta.

Dy planetët më të largët nga Dielli janë të ngjashëm në masë, madhësi dhe përbërje atmosferike, por Neptuni është dukshëm më blu se fqinji i tij.

Një studim i ri nga Universiteti i Oksfordit ka zbuluar se arsyeja për këtë është për shkak të një shtrese mjegulle në të dy planetët.

Paraqitjet e tyre do të ishin identike nëse nuk do të ishte për këtë mjegull, tha autori kryesor Profesor Patrick Irwin.

Neptuni ka një atmosferë më aktive dhe më të turbullt, duke sugjeruar se është më efikas në prodhimin e borës, e cila largon më shumë mjegullën dhe e mban shtresën e mesme të Neptunit më të hollë.

Prandaj, Neptuni duket më blu, ndërsa mjegulla e tepërt në Uran grumbullohet në atmosferën e ngadaltë dhe shkakton një hije më të lehtë.

Patrick Irwin: Ky është modeli i parë që përshtat në të njëjtën kohë vëzhgimet e dritës së diellit të reflektuar nga rrezet ultravjollcë në gjatësi vale afër infra të kuqe.

EMISIONET