Sateliti Swot i NASA-s do të vëzhgojë miliona lumenj dhe liqene

Sateliti Swot i NASA-s do të vëzhgojë miliona lumenj dhe liqene

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka lëshuar një satelit që pritet të ndryshojë pamjen tonë për ujin në Tokë.

Misioni Swot do të hartojë lartësinë e saktë të lumenjve, rezervuarëve dhe liqeneve dhe do të gjurmojë tiparet e sipërfaqes së oqeanit në shkallë të paprecedentë.

Ai duhet të përmirësojë parashikimet e përmbytjeve dhe thatësirës dhe të ndihmojë studiuesit të kuptojnë më mirë se si po ndryshon klima.

Shkencëtarëve britanikë u është kërkuar të ndihmojnë në ngritjen e anijes kozmike duke përdorur kanalin e Bristol si pikë referimi.

Ngritja për misionin e ujërave sipërfaqësore dhe topografisë së oqeanit ndodhi nga Kalifornia. 

Janë këto jehona që lejojnë Swot të bëjë përcaktime shumë të sakta të lartësisë.

Në thelb, sateliti do të imazhojë trupat ujorë, duke vlerësuar ngritjen dhe rënien e tyre në detaje dhe në një zonë shumë të gjerë.

EMISIONET