Një ekzoskelet robotik përshtatet me përdoruesit për t'i ndihmuar ata të ecin më shpejt

Një ekzoskelet robotik përshtatet me përdoruesit për

Një ekzoskelet që përdor makineritë për t'u përshtatur me ecjen e përdoruesve të tij mund të ndihmojë në lehtësimin e ecjes për njerëzit me lëvizshmëri të kufizuar. 

Ekzoskeleti, i cili i ngjan një çizme të motorizuar, është i lehtë dhe i lejon përdoruesit të lëvizë relativisht lirshëm, duke rritur shpejtësinë e ecjes dhe duke zvogëluar sasinë e energjisë që përdorin gjatë lëvizjes.  

Zhvilluar nga studiues nga Universiteti Stanford, ai përbëhet nga sensorë të lirë të veshur, një motor dhe një kompjuter i vogël Raspberry Pi, i mundësuar nga një paketë baterie e ringarkueshme e veshur rreth belit. Sensorët matsin forcën dhe lëvizjen.

Të dhënat që gjenerojnë çizmet futen në një pjesë të makinës, i cili nga ana tjetër akordon pajisjen për të personalizuar mbështetjen e saj.

I duhet vetëm një orë që modeli të fillojë të personalizojë mënyrën se si pajisja ndihmon përdoruesin dhe për shkak se vazhdimisht mëson nga të dhënat e sensorit, pajisja mund të përshtatet me kalimin e kohës ndërsa ecja e përdoruesit ndryshon.

Ekipi zbuloi se pajisja çoi në një rritje prej 9% në shpejtësinë e ecjes dhe një reduktim 17% të energjisë së shpenzuar gjatë ecjes natyrale, krahasuar me ecjen me këpucë normale. Gjetjet e tyre janë përshkruar në një punim në Nature sot. 

Studiuesit e krahasuan kursimin e energjisë dhe rritjen e shpejtësisë me "heqjen e një çantë shpine 30 kilogramësh".

Megjithëse ekzoskeletet mbështetëse kanë ekzistuar prej vitesh, ato janë të vështira për t'u përshtatur për përdoruesit individual, sepse shpesh janë të mëdhenj dhe të rëndë. Suksesi i tyre ka qenë kryesisht i kufizuar në rutine brenda laboratorëve dhe ato janë të shtrenjta. Ekskeleti i ekipit të Stanfordit është shumë më i vogël se të tjerët në treg dhe, më e rëndësishmja, është më i lehtë për t'u transportuar.

Është hera e parë që një ekzoskelet ka demonstruar aftësinë për të kursyer energjinë njerëzore në kushte të botës reale, pretendojnë studiuesit. Ata janë optimistë se mund t'i ndihmojë të moshuarit me lëvizshmëri të kufizuar, ose njerëzit që përjetojnë probleme muskulore, të lëvizin më lirshëm.

Ekipi duhet të jetë në gjendje ta sjellë produktin në një treg masiv përfundimisht, thotë Kaspar Althoefer, kreu i Qendrës për Robotikën e Avancuar në Universitetin Queen Mary të Londrës, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. 

EMISIONET