NASA lëshon sot mega-raketën që do ta kthejë SHBA-në në Hënë

NASA lëshon sot mega-raketën që do ta kthejë SHBA-në

Pesëdhjetë vjet pas përfundimit të programit historik "Apollo" , sot fillon programi i ri hapësinor amerikan "Artemis" (motra e Apollonit në mitologjinë greke, prandaj ky emër ishte zgjedhur gjatë presidencës Trump). SHBA - ja po fillon, nëse gjithçka shkon sipas planit, misionin e saj për t'u rikthyer në Hënë, për herë të parë që nga viti 1972 kur ata vendosën për herë të fundit këmbë në Hënë.

Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA) është planifikuar të nis nga Qendra Hapësinore Kennedy në Florida, misionin "Artemis 1" me një raketë të madhe të Sistemit Hapësinor (SLS) që do të mbajë kapsulën pa pilot Orion (Orion) rreth Hënës për gjashtë muaj dhe më pas do të kthehet në Tokë.

Parashikimet e deritanishme të motit japin 80% mundësi që kushtet e motit të sotëm të jenë të favorshme. Nëse diçka shkon keq (për shkak të një problemi teknik ose motit), data 2 ose 5 shtator janë dhënë si data alternative të nisjes. 

SLS së bashku me Orionin janë 98 metra të gjatë. SLS, e cila u deshën më shumë se dhjetë vjet për t'u zhvilluar dhe ndërtuar, konsiderohet raketa më e fuqishme dhe më komplekse në botë, megjithëse, sipas Economist, është një ndërtim tepër i shtrenjtë i qeverisë dhe një humbje e parave të taksapaguesve. Nënkontraktorët kryesorë për programin Artemis janë Boeing për SLS dhe Lockheed Martin për kapsulën Orion.

Hera e fundit që një mega-raketë e tillë u lëshua nga Qendra Kennedy ishte në vitin 1973. 

Njerëzit e fundit që ecën në Hënë ishin dy astronautët meshkuj të misionit Apollo 17 në 1972 , ndërsa dhjetë astronautë të tjerë amerikanë i kishin paraprirë gjatë pesë misioneve të mëparshme, me uljen e parë në hënë nga misioni Apollo 11 në 1969.

NASA në dekadat e fundit e ka kthyer vëmendjen e saj te planetët e tjerë Marsi, Saturni dhe Jupiteri, por tani ajo është e interesuar sërish për Hënën, duke përfshirë si një stacion kalimi për qëllime më të largëta hapësinore. Aq më tepër që vitet e fundit është kuptuar se në Hënë ka mjaft ujë në formë të ngrirë, diçka e rëndësishme për një prani më të përhershme njerëzore, jo vetëm si ujë i pijshëm, por edhe si lëndë djegëse raketash pasi shpërbëhet në oksigjen dhe hidrogjen.

Hëna ose një stacion hapësinor në orbitën hënore do të veprojë si një stacion karburanti për një udhëtim më të gjatë. Megjithatë, për momentin, shkencëtarët nuk e dinë saktësisht se sa ujë ka në Hënë dhe sa e lehtë do të jetë për t'u përdorur në praktikë, pasi zakonisht gjendet thellë në kratere pa diell.

EMISIONET