Marsi, të dhëna të reja nga shkëmbinjtë e parë që do të mbërrijnë në Tokë

Marsi, të dhëna të reja nga shkëmbinjtë e parë

Fragmentet e shkëmbinjve magmatikë të përfshira në kampionin e parë të mbledhur nga NASA dhe të destinuara për t'u sjellë në Tokë brenda dhjetë viteve falë misionit të ardhshëm do të jenë në gjendje të zbulojnë shumë nga historia gjeologjike e Marsit dhe kohën në të cilën uji ka rrjedhur atje. Mostra e kthimit të Marsit, organizuar me Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA).

Këtë e tregojnë rezultatet e dy studimeve të publikuara në Science dhe ato të dy punimeve të tjera të botuara njëkohësisht në Science Advances.

Mostra u mblodh në fund të kraterit Jezero, dikur i zënë nga një deltë e madhe lumi që derdhej në një liqen të lashtë. 

Gjatë mbledhjes së kampionit, studiuesit zbuluan se dyshemeja e kraterit është më e gërryer sesa pritej: shkëmbinjtë sedimentarë që priten të gjenden janë fshirë dhe i kanë lënë vendin shkëmbinjve magmatikë poshtë. 

Fakti që ato shfaqin gjurmë të ndryshimit për shkak të ujit, mund të na lejojë të vendosim epokën në të cilën ka rrjedhur, duke krijuar një mjedis të favorshëm për jetën.

Shkëmbinjtë magmatikë kanë një përbërje të ngjashme me atë që gjendet në disa meteorite marsiane.

EMISIONET