“Heliowater”, të përdorësh rrezet e diellit për të pastruar ujin

“Heliowater”, të përdorësh rrezet e diellit për

Uji ka qenë gjithmonë një e mirë thelbësore dhe e domosdoshme për jetën e njeriut dhe për ekuilibrin e ekosistemeve tokësore dhe ujore.

Pavarësisht kësaj, miliarda njerëz në mbarë botën vazhdojnë të kenë akses të kufizuar të ujit.  Në përpjekje për të ndihmuar që uji i pijshëm të jetë i aksesueshëm edhe për popullatat më në nevojë, startup-i francez “Heliowater”, i krijuar nga “Marine Tech”, ka projektuar një pajisje inovative për të prodhuar ujë duke respektuar mjedisin.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Sfera e vogël e vetë-mjaftueshme mund të distilojë ujin e ndotur ose ujin e detit. Ai gjithashtu lëshon zero CO2, duke e bërë atë plotësisht të qëndrueshëm. Inxhinieri i Helio-s, Matteo Beaudet shpjegon se si funksionon sistemi:

"Ne do të vendosim ujin e pasigurt në tabaka këtu në sferë. Kjo sferë do të nxehet nga rrezet e diellit dhe të gjitha papastërtitë që ishin në ujë do të bllokohen në këtë tabakë brenda sferës, ndërsa uji i pastër do të rrjedhë poshtë mureve në këtë sferë më të ulët dhe uji i pijshëm mund të rikuperohet."

Pajisja është një sistem 100% autonom që funksionon vetëm falë energjisë diellore. Proceset e distilimit dhe mineralizimit të ujit janë baza e gjithçkaje: uji i kripur ose i ndotur që do të pastrohet nxehet brenda sferave nga nxehtësia e diellit, e cila më pas avullohet dhe kondensohet.

“Heliowater”, të përdorësh rrezet e diellit për

Temperatura e lartë e brendshme shkatërron mikrobet dhe bakteret. Pikat e kondensimit rrjedhin përgjatë mureve derisa të mblidhen dhe kanalizohen. Për ta bërë ujin të pijshëm, vetë sistemi parashikon gjithashtu remineralizim përmes shtimit të mineraleve.

Niveli i produktivitetit është më i larti i arritur deri më tani: çdo modul 1 m² prodhon 10 litra ujë në ditë. Çmimi i çdo sfere është afërsisht 5000 euro.

Sistemi është projektuar për të garantuar furnizimin me ujë të pijshëm gjatë fatkeqësive natyrore, luftërave ose në çdo situatë ku furnizimi me ujë është dëmtuar.

Raporti i 2019 nga UNICEF dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë zbuloi se një në tre njerëz në botë nuk ka akses në ujë të sigurt.

Ky është një sistem inovativ që mund të ndihmojë popullatat që vuajnë nga mungesa e ujit të prodhojnë ujin e tyre në vend.

EMISIONET