Habit shkenca, eksperimenti zbulon dy dimensionet kohore

Habit shkenca, eksperimenti zbulon dy dimensionet kohore

Një fazë e re e çuditshme e materies, e cila duket se zë dy dimensione kohore, është krijuar në një laborator nga shkencëtarët.

Zbulimi befasues mund të hapë rrugën për kompjuterët kuantikë, makina të fuqishme që përdorin vetitë e fizikës kuantike për të ruajtur të dhënat dhe për të kryer llogaritje komplekse.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Ai gjithashtu përfaqëson "një mënyrë krejtësisht të ndryshme të të menduarit për fazat e materies", sipas fizikanit kuantik kompjuterik Philipp Dumitrescu, i Institutit Flatiron.

Materia zakonisht ekziston si e ngurtë, e lëngët ose e gaztë, megjithëse ka edhe shumë faza më pak të njohura, të tilla si 'kristalet e kohës'.

Në eksperimentet laboratorike, fizikanët shkëlqenin një lazer pulsues në atomet brenda një kompjuteri kuantik. Gjatë këtij procesi, studiuesit krijuan një fazë të jashtëzakonshme, të paparë kurrë më parë të materies. Ajo shfaqi dy dimensione kohore, pavarësisht se ekziston ende vetëm një rrjedhë e vetme kohore.

Studiuesit pohojnë se çdo informacion i ruajtur në këtë fazë të re të materies do të mbrohet shumë më mirë nga gabimet sesa me ndonjë nga konfigurimet që përdoren aktualisht në kompjuterët kuantikë.

Kjo do të thotë se informacioni mund të ruhet për shumë më gjatë, gjë që nga ana tjetër do ta bënte llogaritje shumë më të arritshme.

Kjo shtyllë themelore e mekanikës kuantike u ilustrua nga eksperimenti i famshëm i mendimit 'Macja e Schroedinger', në të cilin një mace nuk është as e vdekur dhe as e gjallë, por një 'mbivendosje' e të dy gjendjeve.

Ai gjithashtu krijoi hipotezën e 'shumë botëve' - ideja se një mori universesh bashkëekzistojnë paralelisht në të cilat luhen fate të ndryshme.

Superpozicioni mund të jetë tepër i fuqishëm nga pikëpamja llogaritëse, sepse bën punë të shkurtër për zgjidhjen e problemeve në rrethanat e duhura.

Një teknologji e tillë mund të ndryshojë botën duke lejuar përllogaritje që më parë do të kishin qenë praktikisht të pamundura.

EMISIONET